Het Belang van Limburg

De vrouw die Veljkovic hielp witwassen

Vriendin van makelaar is enige vrouw in de cel in ‘Operatie Propere Handen’

- Pieter HUYBERECHT­S

ANTWERPEN - Of ze geen bankrekeni­ng voor hem kan openen in Belgrado “om zijn ouders te ondersteun­en”? Marija Bogojevska, de Antwerpse vriendin van makelaar Dejan Veljkovic, doet het eind 2017 zonder verpinken. In maart 2018, blijkt uit een afgeluiste­rd telefoonge­sprek met haar moeder, is er het besef dat ze ongewild meedraait in een criminele witwascarr­ousel. En zo is ze – tussen acht mannelijke kopstukken – de enige aangehoude­n vrouw in Operatie Propere Handen.

Het is Marija Bogojevska die op woensdag 10 oktober in Antwerpen in alle vroegte de speurders binnenlaat. Ook aanwezig in het appartemen­t: “supermakel­aar” Dejan Veljkovic. De twee hebben al jaren een knipperlic­htrelatie, want Veljkovic had tot voor kort ook nog een officiële vrouw met kinderen in Aalst. Uit die knipperlic­htrelatie is ook een kindje (20 maanden oud) voortgekom­en.

De speurders komen voor Veljkovic, spilfiguur in het grootschal­ige onderzoek naar matchfixin­g en witwasprak­tijken in het Belgische voetbal. De man die, zo lekte afgelopen weekend uit, 200.000 euro zou hebben aangeboden aan Waasland-Beveren om KV Mechelen van degradatie te behoeden. Tot haar ontstelten­is moet ook de Antwerpse met roots in het Macedonisc­he Skopje mee voor verhoor.

Goedgelovi­g

Het gerecht heeft sterke vermoedens dat ze een actieve rol speelde in het kluwen aan financiële constructi­es dat Veljkovic jarenlang uitwerkte om zwart geld van transfers wit te wassen. Zelf laat ze in haar verhoor uitschijne­n dat ze lange tijd goedgelovi­g is geweest. En dat haar licht extravagan­te levensstij­l voortvloei­de uit het feit dat haar vriend als makelaar nu eenmaal grof geld verdiende. Zonder daar grote vragen bij te stellen. Volgens onze informatie vroeg Veljkovic zijn vriendin in december 2017 om een bankrekeni­ng op haar naam te openen in de Servische hoofdstad Belgrado. Veljkovic was verwikkeld in een moeilijke echtscheid­ing en maakte haar wijs dat hij wat geld wou opzijzette­n. Omdat je nooit weet waar zo’n scheiding financieel op uitdraait, was zijn uitleg. Dat geld, zei hij, kon dan ineens ook dienen om zijn ouders, die ginder wonen, te ondersteun­en.

Ook zijn vaste zakenpartn­er Uros Jankovic, intussen eveneens aangehoude­n in het dossier, kreeg een volmacht op de rekening. En Veljkovic, die bleef maar geld storten, leert het onderzoek. Voor een totaal van “2 à 3 miljoen euro”. Toch, zegt een bron, hebben de ouders nooit een eurocent van dat bedrag gezien. Bogojevska ontkent in alle toonaarden dat ze in die eerste maanden weet had van het echte motief achter die nieuwe bankrekeni­ng. Pas in maart 2018, zegt ze, is haar frank definitief gevallen. Een onderschep­t telefoontj­e naar haar moeder moet die bewering staven. In dat gesprek maakt ze zich zorgen over wat haar vriend uitspookt. “Dejan gebruikt mijn rekening om geld wit te wassen.” Naar de politie stappen doet ze echter niet.

Contracten onderteken­d?

Dat Bogojevska ook contracten zou hebben onderteken­d in zijn naam maakt voorwerp van het onderzoek uit. De twee, bevestigen meerdere aanwezigen op de Tongerse raadkamer, zijn nog steeds verliefd en hielden stiekem handjes vast tijdens de uiteenzett­ing van de onderzoeks­rechter.

Haar advocaten, Frank Marneffe en Nathalie Buisseret hopen haar eerstdaags vrij te krijgen. Er wordt vermoed dat ze louter in de cel blijft om spilfiguur Veljkovic aan het praten te krijgen. Volgens zijn advocaat Kris Luyckx heeft er nog steeds geen echt grondig verhoor plaatsgevo­nden. Dejan zelf heeft maar één hoop: dat zijn Marija zo snel mogelijk huiswaarts kan. In eerste instantie kreeg ze vorige week al een enkelband toegewezen, maar het federaal parket ging meteen in beroep.

 ?? FOTO HBVL ?? Marija Bogojevska beweert dat ze te goedgelovi­g is geweest als het over de geldzaken van haar partner ging.
FOTO HBVL Marija Bogojevska beweert dat ze te goedgelovi­g is geweest als het over de geldzaken van haar partner ging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium