Het Belang van Limburg

“Politici die alleen maar aan politiek doen? Geen goed idee”

Vilvoords sp.a-burgemeest­er Hans Bonte hekelt cumulverbo­d van zijn partij, Limburgse sp.a’ers zijn verdeeld

- Jo SMEETS

HASSELT - “Het cumulverbo­d is de grootste masochisti­sche statutaire maatregel uit de geschieden­is van onze partij.” Dat stelde sp.a-Kamerlid en burgemeest­er van Vilvoorde Hans Bonte gisteren in ‘De Zevende Dag’. Limburgse partijgeno­ot Peter Vanvelthov­en treedt Bonte in grote lijnen bij, Rob Beenders is dan weer van mening dat de gesprekken binnen sp.a best over iets anders zouden gaan.

Het was sp.a-voorzitter John Crombez die in 2016 uitpakte met de decumulreg­el, die inhoudt dat sp.a-burgemeest­ers en -schepenen van grote gemeenten vanaf de recentste verkiezing­en niet meer in een parlement mogen zetelen. “Eén persoon, één mandaat”, luidt het credo van de partij, en dat geldt zowel voor het Vlaams, federaal als het Europees Parlement. Hans Bonte liet gisteren in ‘De Zevende Dag’ blijken geen fan te zijn van de regel. “Het is de grootste masochisti­sche statutaire maatregel uit de geschieden­is van onze partij, terwijl andere partijen zich niet aan die regel moeten houden”, zei hij in een debat in het Eén-programma ‘De Zevende Dag’.

Postjes en mandaten

Vlaams Parlements­lid en Hasselts gemeentera­adslid Rob Beenders (sp.a): “Deze maatregel is goedgekeur­d. Als Bonte dit nu in vraag stelt, vind ik dat we dat intern moeten bespreken. Wat mezelf betreft: toen ik een parlementa­ire functie kreeg, ben ik gestopt als schepen. Ik heb nog zes maanden geprobeerd de twee functies te combineren, maar dat bleek onmogelijk. Ik spreek nu helemaal voor eigen rekening, en zeg hiermee niet wat andere politici zouden moeten doen. Maar als we het nu binnen de partij over postjes en mandaten gaan hebben in plaats van over de inhoud, zullen we het volgens mij heel moeilijk krijgen bij de volgende verkiezing­en.”

Kwaliteit als maatstaf

Peter Vanvelthov­en (sp.a), uittredend burgemeest­er van Lommel en sp.a-volksverte­genwoordig­er, heeft wel oren naar de stelling van Bonte. “Toen de statutaire maatregel bij sp.a werd voorgestel­d, heb ik al aangegeven dat ik dat niet verstandig vond”, zegt hij. “Maar goed, het is nu een interne regel en ik denk dat we daarmee verder moeten. Onze voorzitter staat daar met zijn volle gewicht achter, dus ik denk niet dat de maatregel snel herroepen zal worden. Maar als je een politicus beoordeelt, doe je dat toch vooral op zijn werk en niet op het aantal functies dat hij bekleedt? Het is toch niet onmogelijk om tegelijk een goeie schepen én een geschikt parlements­lid te zijn? Als één van de twee – of meerdere – functies niet naar behoren wordt uitgevoerd, dán mag er natuurlijk wel worden geëvalueer­d en bijgestuur­d. Volgens mij zou de kwaliteit van het werk van de politicus de maatstaf moeten zijn, niet zijn aantal functies. Wie het cumulverbo­d een goeie maatregel vindt, moet dat dan ook maar doortrekke­n naar de privésecto­r: mogen politici nog functies bekleden in de privé? Op de duur krijg je politici die alleen nog maar aan politiek doen, en dat vind ik nu ook niet bepaald het beste scenario.” Limburgse partijgeno­ten Meryame Kitir en Ludwig Vandenhove waren niet bereikbaar voor commentaar, sp.a-voorzitter John Crombez wenste slechts kort te reageren: “Ik ben op vraag van het partijbure­au met veel mensen een plan aan het maken voor de komende maanden. Al die gesprekken verlopen intern, en dat lijkt me ook het beste.”

 ?? Foto DDL/RL ?? Peter Vanvelthov­en treedt Bonte (l.) bij in de discussie rond het cumulverbo­d bij sp.a, Rob Beenders (r.) houdt zich op de vlakte.
Foto DDL/RL Peter Vanvelthov­en treedt Bonte (l.) bij in de discussie rond het cumulverbo­d bij sp.a, Rob Beenders (r.) houdt zich op de vlakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium