Het Belang van Limburg

NMBS-CEO haalt beheersove­reenkomst onderuit: “Conducteur­s afschaffen? Niet zolang ik baas ben”

-

BRUSSEL - Sophie Dutordoir, grande dame van de NMBS, springt in de bres voor haar personeel. “Onze treinbegel­eiders spelen een essentiële rol”, reageert ze op het voorstel van de ‘One Man Car’ in de nieuwe beheersove­reenkomst voor de spoormaats­chappij. Met die maatregel zou alleen een machinist aan boord zijn omdat de conducteur overbodig is

Krijgen we treinen zonder conducteur of niet? Dat is de inzet geworden van een welles-nietesspel­letje tussen de staat en de NMBS. In een voorlopige versie van de nieuwe beheersove­reenkomst voor de spoormaats­chappij staat: “Rond steden en in zones met een gemiddelde bevolkings­dichtheid moet de NMBS een beroep kunnen doen op de werkwijze van One Man Car”. Er zal dan alleen een machinist aan boord zijn.

Maar dat voorstel stuit meteen op veel verzet. Niet het minst van leading lady Sophie Dutordoir zelf. “Dit zal niet gebeuren zolang ik bij de NMBS ben”, schrijft de CEO op haar Facebookpa­gina. “Onze treinbegel­eiders spelen een essentiële rol.” Ook een jaar geleden, bij haar toelichtin­g van de toekomstvi­sie voor het spoor in de Kamercommi­ssie Infrastruc­tuur, had ze die deur al gesloten. Wat de NMBS dan wel moet doen? Haar kerntaken goed vervullen, namelijk: werken aan stipte treinen en de communicat­ie met de reiziger.

Nog niet klaar

Het spoorbedri­jf zegt zélf dat treinen nog niet klaar zijn om zonder kaartjeskn­ippers te rijden. “De ticketcont­role, de dienstverl­ening en de veiligheid moeten op dezelfde manier gegarandee­rd worden als nu”, verduideli­jkt woordvoerd­er Bart Crols. “En dat is nog niet het geval.”

Volgens Crols is het overheidsb­edrijf wel verplicht om alle pistes te onderzoeke­n, maar is het afschaffen van treinbegel­eiders de eerstvolge­nde jaren nog niet aan de orde. De NMBS zit zo op dezelfde lijn als reizigersv­ereniging TreinTramB­us, de vakbonden en verschille­nde politici. Zij vrezen allemaal dat zo’n maatregel de veiligheid van reizigers in het gedrang brengt én zwartrijde­n aanmoedigt.

De woordvoerd­er van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) benadrukt nu dat het om een werkdocume­nt gaat. “Pas als we over elk punt afzonderli­jk een akkoord hebben, kan de beheersove­reenkomst worden goedgekeur­d.” Nochtans klonk in de wandelgang­en dat het ontwerp deze week nog op de tafel van de ministerra­ad komt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? NMBS-CEO Sophie Dutordoir.
FOTO SVEN DILLEN NMBS-CEO Sophie Dutordoir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium