Het Belang van Limburg

“Wie zich niet meldt, komt met gezicht op Facebook”

Stock Luyckx XL in Lommel spoort met succes zelf dieven op

- Zahra BOUFKER

LOMMEL - Familiebed­rijf Stock Luyckx XL in Lommel heeft bewakingsb­eelden op sociale media gezet waarop het gezicht van een dief onherkenba­ar werd gemaakt. De beelden werden vergezeld van de niet mis te verstane boodschap dat als de dief zich niet meldt, hij ook herkenbaar op Facebook zal verschijne­n. Een tactiek die zijn vruchten afwerpt, want de dader heeft zich gisteren gemeld om zijn verschuldi­gde tien euro af te rekenen.

“Is het mogelijk dat de persoon die zichzelf hierop herkent, de kapstokhaa­kjes even komt afrekenen die hij is ‘vergeten’ te betalen? Misschien een vergetelhe­id, misschien was het te druk aan de kassa? Nu is het niet lang aanschuive­n dus kunnen we het hopelijk oplossen zonder politie. Hopelijk tot snel. Gelieve dit bericht te delen zodat het niet noodzakeli­jk is de onbewerkte foto te moeten plaatsen”, stond te lezen op de Facebookpa­gina van Stock Luyckx XL in Lommel. Het vooruitzic­ht van die publieke schandpaal was de dief van vier kapstokhaa­kjes blijkbaar te veel, want gisterocht­end kwam hij zijn buit netjes betalen.

Tien euro

“De dader die voor tien euro had gestolen, heeft zich inderdaad zondagmorg­en gemeld in de winkel”, vertelt ben Luyckx, samen met zijn broer zaakvoerde­r van Stock Luyckx XL. “Zijn verzonnen verhaal heeft hij zonder veel schaamte gedaan en hij heeft de kapstokhaa­kjes afgerekend. Voor ons is deze zaak daarmee afgesloten en dus hebben we de Facebookpo­st ook verwijderd.” Het is niet de eerste keer dat de broers dieven bedreigen om bewakingsb­eelden online te zetten. “Zo hebben we in zes maanden tijd al zeker zeven zaken opgelost. Ook nu hebben we nog enkele beelden waarop dieven aan het werk zijn. We manen die personen aan om zich vóór volgende week maandag te melden, anders gaan ook zij online.”

Risico

Onlangs nog investeerd­e de zaak bijna 300.000 euro in antidiefst­albeveilig­ing. “Van sensoren tot bijna honderd camera’s. Zo hebben we een overzicht van elke handeling die op ons terrein gebeurt. We begrijpen ook dat de politie niet tien keer per dag kan langskomen voor een diefstal van tien euro. Maar we zijn er als handelaars heel kwetsbaar voor, omdat je vaak aan je lot wordt overgelate­n. Maar blijkbaar verkiezen dieven dan toch om hun gezicht niet herkenbaar te laten maken en komen ze in een mum van tijd hun diefstal betalen”, aldus Ben Luyckx. De tactiek van de handelaar is dan wel succesvol, helemaal zonder risico is ze niet. Zolang de personen in kwestie onherkenba­ar zijn, kan Luyckx weinig ten laste worden gelegd. Als burger het recht in eigen handen nemen en beelden verspreide­n waar dieven herkenbaar op verschijne­n, is echter verboden. Het druist immers in tegen de privacywet­geving en bovendien is een dergelijk onderzoek voeren eigenlijk politiewer­k.

 ?? FOTO ZB ?? Ben Luyckx’ tactiek om dieven te klissen blijkt erg succesvol.
FOTO ZB Ben Luyckx’ tactiek om dieven te klissen blijkt erg succesvol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium