Het Belang van Limburg

Bijna 700.000 betogers tegen brexit in Londen

- Luc STANDAERT

LONDEN - In Londen hebben zaterdag bijna 700.000 mensen betoogd tegen de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De manifestan­ten willen dat er een tweede referendum komt over de brexit.

Het was een van de grootste betogingen die ooit door Londen getrokken is. In een land dat weinig traditie heeft inzake betogen was vooraf gezegd dat als er 100.000 deelnemers aan de manifestat­ie zouden zijn, dat voor de regering een duidelijk signaal zou zijn. Uiteindeli­jk waren er volgens de organisato­ren zo’n 670.000 manifestan­ten. Scotland Yard, de Britse politie, liet weten niet in staat te zijn een schatting te maken. Er waren opvallend veel jongeren onder de betogers. De oproep tot de manifestat­ie was ook specifiek op de jongeren gericht “omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd”, aldus ‘People’s Vote’, dat de betoging organiseer­de.

De Londense burgemeest­er Sadiq Khan, een van de organisato­ren, had het over “een historisch moment in onze democratie”.

Of het allemaal veel zal helpen is nog maar de vraag. Vorige week nog heeft premier Theresa May een tweede referendum over de brexit uitgeslote­n, omdat bij het referendum in 2016 “17,4 miljoen mensen gestemd hebben voor het verlaten van de Europese Unie”.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De demonstran­ten willen een nieuw brexit-referendum
FOTO EPA-EFE De demonstran­ten willen een nieuw brexit-referendum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium