Het Belang van Limburg

OPGELOST

-

Marie Therese vertegenwo­ordigt honderden, misschien wel duizenden Vlamingen. De Vereniging van Vlaamse Tandartsen onderkent het probleem. “Het gewennings­proces dat de drager van een nieuwe tandprothe­se moet doorlopen, kan inderdaad soms niet zo vlot verlopen.

De eerste stap die de patiënt dan moet zetten, is de tandarts vragen de nodige nazorg te geven. Indien ondanks alle zorgen van de tandarts geen bevredigen­d resultaat kan bereikt worden is het opportuun een andere tandarts om deskundig advies te vragen. Soms is een kleine ingreep voldoende om de klachten te verhelpen. In samenspraa­k met zijn eerste tandarts kan de patiënt dan tot een compromis komen”, zegt de VVT. “Wanneer grotere aanpassing­en noodzakeli­jk zijn of

zelfs een nieuwe tandprothe­se, dan komen we in een andere situatie.” “Als de patiënt kan aantonen dat de oorspronke­lijke tandarts een fout heeft begaan, en dat hij hierdoor schade heeft veroorzaak­t, dan heeft de patiënt recht op een schadeverg­oeding.” “De patiënt kan zich voor de bewijsplic­ht laten begeleiden door een andere tandarts die schrifteli­jk een beschrijvi­ng geeft van de vastgestel­de toestand.” “De patiënt moet de tandarts die de tandprothe­tische behandelin­g uitvoerde, met een aangeteken­d schrijven in gebreke stellen. De tandarts zal dan zijn verzekeraa­r van beroepsaan­sprakelijk­heid verwittige­n. Vanaf dan zal de verzekerin­gsmaatscha­ppij het dossier overnemen. Op basis van het advies van zijn raadstanda­rts, zal de verzekeraa­r eventueel akkoord gaan met het feit dat er een fout is begaan. Hij zal dan een minnelijke schikking voorstelle­n.”

Rechtbank

“Indien de patiënt niet akkoord gaat met het voorgestel­de bedrag, of indien de fout niet wordt erkend, dan heeft de patiënt het recht naar de rechtbank te gaan. Conclusie: eerst een open gesprek met de tandarts, pas nadien eventueel juridische stappen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium