Het Belang van Limburg

Keren met grove borstel. En vooral voor eigen deur

- Marnik GEUKENS

Iemand er dit weekend ook maar iets van gemerkt dat het Belgisch voetbal tien dagen lang op zijn grondveste­n heeft gedaverd? Op de grapjes over horloges en vooral hun blijkbaar gewilde doosjes na, viel het opperbest mee. Het is het mooie aan het verhaal, dat leerden ons ook al de schandalen in bijvoorbee­ld het wielrennen. De pure liefde voor de pure sport overwint alles. Daar kunnen zelfs duizend malafide makelaars niks aan veranderen.

Het wil niet zeggen dat we de operatie ‘Propere Handen’ weer snel moeten vergeten. Integendee­l, we moeten ze net aangrijpen om heel ons voetbalbes­tel en -beleving te herbekijke­n. Er komt nooit nog een betere kans voor een nieuwe start. Dus moet er gekeerd worden: met de grove borstel en vooral voor de eigen deur.

In dat opzicht sprak de nieuwe CEO van de KBVB deze week hoopgevend­e taal. Het lijkt Peter Bossaert ernst, als hij zegt dat hij het glazen huis letterlijk en figuurlijk wil afbreken tot op de grond om het met veel stevigere fundamente­n opnieuw op te bouwen. Hopelijk voegt hij de daad bij het woord en geraakt hij over de diepe slotgracht­en vol oude krokodille­n. We hebben er alvast een beter oog in dan in het initiatief van Pro League-voorzitter Marc Coucke. Ook hij wil tabula rasa met vers, onbezoedel­d bloed. Dan kijk je toch verbaasd op, wanneer zijn huidige CEO Pierre François in dat verhaal een hoofdrol moet vertolken. Geen haar op ons hoofd om een kwaad woord over de ongetwijfe­ld capabele man neer te schrijven. Maar als voormalige rechterhan­d van (ex-)spelersmak­elaars-clubleider­s als Luciano d’Onofrio bij Standard en John Bico bij WS

Woluwe heeft hij nu toch net niet het profiel om een nieuwe wind te doen waaien.

Hopelijk geniet François genoeg autoriteit bij de clubs om hen te laten inzien dat ook zij dringend aan bezinning toe zijn. Waanzinnig en weerzinwek­kend is het op welke manier peperdure advocaten worden ingeschake­ld om elke lacune in de reglemente­n uit te buiten om schorsinge­n ongedaan te maken. Het enige belang is het eigenbelan­g. Waardoor ze mekaar zo fel wantrouwen dat ze ook op een onwettelij­ke manier het resultaat willen bepalen. En in zee gaan met elke hond met een hoed op, die hen op welke manier ook geld en punten kan opbrengen. Die eigen deur bevindt zich ook aan de krantenred­actie. Radiocolle­ga Peter Vandenbemp­t heeft voor 100% gelijk dat de vaak ziekelijke jacht op primeurs voor normvervag­ing heeft gezorgd in de journalist­iek. In tijden dat er genoeg websites mekaar verdringen voor die ene primeur, moeten kranten zich focussen op duiding, analyse én onderzoek. Ook hier een gouden kans op een nieuwe, frisse wind. Laat de echte voetbalfan de winnaar worden.

Het enige belang is het eigenbelan­g. Clubs wantrouwen mekaar zo fel dat ze ook op een onwettelij­ke manier het resultaat willen bepalen. En in zee gaan met elke hond met een hoed op, die hen op welke manier ook geld en punten kan opbrengen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium