Het Belang van Limburg

“Ooit wilde ik een Spike winnen”

Gouden Spike voor Koen Naert

- Hans JACOBS

Marathonlo­per Koen Naert heeft zijn eerste Gouden Spike beet. Voor het eerst in bijna vijftig jaar behaalde een Belg een Europese titel op de mythische afstand. Met overmacht van de stemmen won hij de verkiezing tot beste atleet van het Jaar. Bij de vrouwen ging de trofee voor het zesde jaar op rij naar Nafi

Thiam.

“Vorig jaar zat ik hier met mijn vrouw Elise, en zei ik haar: verdekke, ooit zou ik toch eens een Spike willen winnen, het kleurtje maakt mij zelfs niet eens zoveel uit. Een jaar later zit ik hier als winnaar, en zelfs met een Gouden Spike. Het is leuk dat de afstandslo­pers zo worden gewaardeer­d. Een aantal jaar geleden werden we zelfs afgeschrev­en en werden we van de topsportli­jst geschrapt. Afstandslo­pen was zogezegd geen topsport. Ik ben blij dat we dat hebben kunnen ombuigen.”

Bij de Vlaamse atletiekfe­deratie kreeg hij toen geen profcontra­ct, de Waalse atletiekfe­deratie sloot hem in de armen. Naert is een gentleman. Het woord “revanche” is niet aan hem besteed. “Ik bedank liever de mensen die mij de kansen wel hebben gegeven dan te zeggen: ik ben blij dat ik op die of die mensen revanche neem. Mensen maken keuzes. Niemand kon weten dat ik Europees kampioen zou worden.”

Zijn Europese titel op de marathon blijft een van de strafste prestaties van dit rijke sportjaar. Maar zichzelf uitroepen tot kandidaatS­portman van het Jaar wil hij helemaal niet. “Als ik iemand moet kiezen, en ik zal er ongetwijfe­ld vergeten, dan kies ik voor Bart Swings. Hij pakt een olympische medaille, hé, het maakt niets uit of dat op de Winterspel­en of op de Zomerspele­n is. En hij is een heel grote mijnheer in het skeeleren. Zo’n atleet, jong, hij krijgt daar veel te weinig appreciati­e voor.” Over zichzelf dan. Het hoofddoel voor volgend jaar is een snelle voorjaarsm­arathon, in Rotterdam, waar hij de olympische kwalificat­ie wil afdwingen.

Zesde op rij voor Nafi

Hoeft het te verbazen dat Nafi Thiam - wie anders? - de Gouden Spike bij de vrouwen krijgt. Opnieuw, de zesde op rij. Voor de eerste keer kwam Thiam haar trofee niet zelf afhalen op Stayen, haar mama en haar coach Roger Lespagnard namen de honneurs waar. Thiam is begonnen met de trainingen op 4 oktober, vroeger dan vorig jaar. Ze vertrekt eind december op stage naar Zuid-Afrika, tot eind januari. Lespagnard: “Hoofddoel is het WK in Doha, waar ze haar wereldtite­l wil verlengen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium