Het Belang van Limburg

Marquez bereikt level 7

- Jürgen SCHROOTEN

‘Level 7, world champion 2018’ prijkte er op het shirt van Marc Marquez, toen hij gisteren het podium in Motegi beklom. Met zijn 25 jaar en 246 dagen is de Spanjaard de jongste rijder ooit met zeven wereldtite­ls. En hij pakte nummer zeven in stijl, met zijn 69ste GP-zege.

Net als in de voorgaande wedstrijde­n draaide de race in Motegi uit op een duel tussen Marquez en Dovizioso. De Italiaan, die de pole had gepakt, reed het grootste deel van de race op kop, maar kreeg al snel Marquez (die vanop de zesde positie was gestart) in zijn nek. Met nog vier ronden te gaan sloeg de Hondarijde­r toe. Dovizioso probeerde nog te counteren, maar ging in de voorlaatst­e ronde onderuit in bocht 10. GP-zege én wereldtite­l voor Marquez. De Spanjaard is - met nog drie races te gaan - niet meer in te halen.

Eerste matchbal

“Bij mijn eerste matchbal, is het meteen raak. Dat maakt het zo speciaal”, glunderde Marquez. “Ik had het nochtans niet makkelijk op deze baan, maar het lijkt erop dat ik alleen maar beter rij wanneer ik onder druk sta.”

Voor Marquez is het al zijn vijfde titel in de koninginne­nklasse alleen Rossi (7), en Agostini (8) doen beter - en zijn zevende in totaal: 125cc in 2010, Moto2 in 2012 en MotoGP in 2013, 2014, 2016, 2017 en 2018. Met zijn 25 jaar en 246 dagen is hij de jongste rijder ooit met zeven wereldtite­ls. Marquez snoept dat record af van Mike Hailwood, die 26 jaar en 140 dagen oud was bij zijn zevende wereldtite­l in 1966. Marquez kon zijn titel bovendien vieren op het thuiscircu­it van Honda. “Ik denk dat de grote baas tevreden zal zijn”, glimlachte hij. Meteen na de finish stond er zowaar een videogame klaar voor Marquez. “Ik wist daar niets van. Mijn team had dat in elkaar geknutseld. Waarschijn­lijk omdat ik vaak en graag games speel.” Marquez schaart zich nu in een select clubje van grote kampioenen. Wat wereldtite­ls betreft moet hij alleen nog Carlo Ubbiali (9), Mike Hailwood (9), Valentino Rossi (9), Angel Nieto (13) en Giacomo Agostini (15) voor zich dulden.

 ?? FOTO AFP ?? Grote ontlading bij Marc Marquez.
FOTO AFP Grote ontlading bij Marc Marquez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium