Het Belang van Limburg

Cowboy Max van 18 naar 2

- Marc CORNELISSE­N

Een veteraan van 39 (Kimi Raikkonen) die na vijf jaar nog eens een race wint. Een jonge belofte van 21 (Max Verstappen) die van de 18de naar de 2de plaats raast. Pittige duels om de drie podiumplaa­tsen tot twee ronden van het einde. De GP in Texas had van alles in petto, maar geen nieuwe wereldkamp­ioen. Lewis Hamilton sprokkelde vijf puntjes te weinig. Uitstel van executie, want komende zondag krijgt hij in Mexico een tweede matchpunt.

Ai, ai, ai, Sebastian Vettel. Op het Circuit of the Americas (COTA) was zijn Ferrari eindelijk weer een winnende machine, maar Vettel zelf was geen winnende coureur. Opmerkelij­k: het was door de updates van de vorige races wég te halen dat de Ferrari plots weer competitie­f werd. Dat maakt pijnlijk duidelijk dat het team de bal serieus misgeslage­n heeft. Mercedes heeft de wapenwedlo­op niet gewonnen, Ferrari heeft hem verloren.

Maar in een winnende auto morste Vettel opnieuw met de punten. Vrijdag ging hij in de vrije trainingen niet van het gas bij een rode vlag, en gezien de recente precedente­n moest dat wel bestraft worden met drie strafplaat­sen. In de race ging de Duitser dan weer in de fout in een duel met Daniel Ricciardo. (Zucht) Zo word je geen wereldkamp­ioen. Het gonsde voor Austin al van de geruchten dat Fernando Alonso zich vrij houdt voor het geval Ferrari zijn geduld verliest. Maar Vettel op straat zetten, dat zullen ze toch wel niet doen?

Vettel werd uiteindeli­jk vierde en als Lewis Hamilton had gewonnen, was de strijd daarmee be- slecht geweest. Maar dat gebeurde niet. Hamilton koos vanop pole voor een alternatie­ve strategie en kwam in een bloedstoll­end slot terug op Raikkonen en Verstappen. Hij hing bochtenlan­g naast Verstappen, maar raakte er niet voorbij en werd ‘pas’ derde. Daarmee liep hij drie puntjes uit op Vettel. Hij heeft er nu 70 meer, maar er zijn er nog 75 te verdienen in Mexico, Sao Paulo en Abu Dhabi. Vettel is nu verplicht om de drie races te winnen. Maar als Hamilton één keer zevende wordt, haalt hij de buit binnen.

De winnaar: Raikkonen

De winnaar van de dag heette Kimi Raikkonen. De Fin kon eindelijk eens uit de schaduw van Vettel kruipen. Hij startte op een zachtere band, hield de juiste strategie aan en zette geen wiel verkeerd. Van Melbourne 2013 was het geleden dat de Raikkonen een GP had gewonnen, toen nog met Lotus.

Winnen op 39 jaar is geen record. De Italiaan Luigi Fagioli was er liefst 53. Maar dan praten we over 1951, de prehistori­e van de Formule 1. Raikkonen is wel de oudste winnaar sinds Nigel Mansell. Die was er 41 in 1994.

Iceman reageerde zoals altijd onderkoeld op zijn overwinnin­g. “Bwa ja, ik ben blijer dan wanneer ik tweede eindig.” De onverwacht­e uitslag hield dan wel de champagne op de fles, maar reken maar dat ergens in downtown Austin zondagavon­d duchtig gefeest is.

De beste: Verstappen

Maar Raikkonen mocht dan de winnaar zijn, de ‘driver of the day’ was zonder discussie Max Verstappen. Gestart als achttiende plaats, geëindigd als tweede. Drie ronden van het einde zelfs nog op een seconde van de overwinnin­g. Daar moet je Verstappen voor heten. Nochtans was het zaterdag helemaal fout gelopen in het eerste deel van de kwalificat­ies. de Maaseikena­ar zette zijn bolide hard op de kerbstones en brak daarbij zijn ophanging. Hij kon niet meer aantreden in Q2 en werd dus 15de. Later bleek ook de versnellin­gsbak vernield, en de vervanging stuurde hem naar de 18de startplaat­s. “Frustreren­d, want veel auto’s gingen het hele weekend over die kerbstones, mezelf inbegrepen. Maar inhalen kan hier, want vorig jaar ben ik van de 16de plaats naar de derde gereden”, vertrok Verstappen vol goede moed.

Hij kreeg gelijk, want hij kon het huzarenstu­kje nog eens overdoen. Na één ronde was hij al negende, na negen ronden vierde. “Op het einde waren mijn banden versleten. De auto schoof alle kanten uit, maar dat maakte het des te leuker. Ik heb zo hard getrapt, dat mijn schoen kapot is.”

39-jarige RAIKKONEN kan na 5 jaar nog eens winnen en stelt titelfeest uit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium