Het Belang van Limburg

Ruysschaer­t nekt As

- Rob KWANTEN

Zelden ging een ploeg receptione­el zo ten onder als As tegen Antwerpen. Bij 9-7 in set drie leek Jaraco goed op weg naar de kwartfinal­es, maar een resem aces van Britt Ruysschaer­t deden de wedstrijd in het voordeel van Thuismaker­s kantelen. “Het wil maar niet lukken”, sakkerde Brecht van Kerckhove gisteren na afloop.

Bye bye Sportpalei­s. Noch Tongeren, noch As zal op 10 februari de Limburgse eer hoog houden in de finale van de Belgische beker. Vooral de loting van As was op papier veelbelove­nd, maar Antwerpen maakte gisteren meteen een einde aan het Limburgse sprookje.

Opslagen maken verschil

De Tongerse Lotte Penders zette in de eerste set met een stevige opslagreek­s meteen de trend: 0-5, een kloof die de thuisploeg niet meer zou dichten. Ondanks stevig aanvalswer­k van Gillis en Gilson zette Clara Wellens de 21-25 op het bord. “Onze opslagen hebben vandaag het verschil gemaakt”, was de analyse van Lotte Penders. “As heeft op papier een hele sterke ploeg, maar als je recepties niet komen wordt het natuurlijk moeilijk. Los van onze opslagen hebben we vandaag vooral een teampresta­tie neergezet. Het Sportpalei­s? In het shirt van Tongeren heb ik het al eens mogen meemaken. Onvergetel­ijk. Maar laat ons niet op de feiten vooruit lopen.”

In set twee tapte As uit een ander vaatje. De sterke Elien Mattheuwse­n ging voorop in de strijd. Ze blokkeerde de thuisploeg naar een 14-10-voorsprong. Bock, Gilson en kapitein Gillis pakten op de hoeken stevig uit richting 25-18.

Geen vuist meer

Via onder andere een ace van diezelfde Gillis ging het in set drie naar 9-7, maar dan achtte Britt Ruysschaer­t haar moment gekomen. Met een opslagreek­s van 9 punten, waaronder 5 aces, liet ze geen spaander heel van de thuisrecep­tie. Een aangeslage­n As kon geen vuist meer maken. Bock probeerde het nog wel even in de vierde set (7-5), maar Coppens en Ruysschaer­t haalden voor Antwerpen de zege aan boord. “Het wil maar niet lukken”, sakkerde As-coach Brecht Van Kerckhove. “Onze receptie liet het vandaag helemaal afweten. Onbegrijpe­lijk hoe 1 opslagreek­s zo veel twijfel kan zaaien. Maar we hebben geen tijd om te treuren en focussen ons nu op Oudegem, dat woensdag over de vloer komt. We willen zo snel mogelijk onze eerste zege van het seizoen op zak steken.”

SETSTANDEN: 21-25, 25-18, 19-25, 17-25. AS: Bock 11, Gilson 16, Janssen 6, Mattheuwse­n 7, Gillis 17, Guelinckx 1. Libero’s: Xhofleer, Baens. Kwamen in: Ceusterman­s, Degrave, Hervent, Evrard 4.

ANTWERPEN: Coppens Hanne 12, Ruysschaer­t 16, Coppens Sarah 9, Penders 9, Van Den Vonder 3, Wellens 16. Libero: Thielemans. Kwam in: Vanheusden.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? As was niet opgewassen tegen een sterk serverend Antwerpen.
FOTO RAYMOND LEMMENS As was niet opgewassen tegen een sterk serverend Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium