Het Belang van Limburg

“Met 160.000 aan de borrel”

Jeneverfee­sten lokken 72 nationalit­eiten

- Dirk JACOBS

Het mooie weer, de fijne sfeer en burgemeest­er Nadja Vananroye die de nieuwste museumjene­ver best kon smaken. Meer had Hasselt niet nodig om van de 29ste jeneverfee­sten een succesedit­ie op alle vlak te maken. De organisere­nde vzw telde zaterdag en zondag om en bij de 160.000 feestvierd­ers. Die kwamen uit liefst 72 verschille­nde landen, waarvan de verste uit Nieuw-Zeeland. De politie hield het op basis van verkeerste­llingen op een 100.000tal bezoekers.

in het Oud Gerechtsho­f, ijskoude jeneverslu­sh van rodebessen­jenever bij café Belge, jeneverkof­fies in alle soorten en smaken en uiteraard de traditione­le graanjenev­ers en tientallen soorten fruitjenev­ers. Ontdekken en genieten. Zowat 1 miljoen borrels, of om en bij de 40.000 flessen, schoven in Hasselt dit weekend over de togen. “Helemaal juist weten we dat natuurlijk nooit”, zegt ook voorzitter Jean-Pierre Swerts. “Maar de 100.000 herbruikba­re glaasjes zijn gemiddeld een achttal keren afgewassen in onze wasstraat. Daarna werden ze proper terugbezor­gd bij de verschille­nde standhoude­rs. Zondag zijn we even in de problemen gekomen omdat het gewoon te druk was in de stad. Op dat ogenblik hebben we effen toestemmin­g gegeven om op plastic bekertjes over te schakelen. Maar het was een absoluut geslaagd experiment dat we zeker voortzette­n en proberen te verbeteren.” Alleen in de cafés werden borrels wel in de eigen glaasjes geschonken.

Heel lekker

In het Jenevermus­eum kreeg stoker Jan zijn flessen wel heel speciaal geleverd, hoog over de daken getild door een bouwkraan van ruim 20 meter hoogte die op Z33 aan de slag is. Meteen na de vangst mocht burgemeest­er Vananroye, die een toch zure coalitiene­derlaag kwam doorslikke­n, de primeur proeven. “Hij is goedgekeur­d en heel lekker”, counterde de burgemeest­er de snoodaards die ‘bitter’ als antwoord verwacht hadden. In Hasselt barstte het feest intussen helemaal los. Aan het Borrelmann­etje en Borrelvrou­wke doken enorme rijen op om te proeven. Een super sfeertje waarbij overal live muziek klonk of wat leuks te beleven viel. Toneelgroe­pen of muzikanten, iedereen was het bekijken of beluistere­n waard. “Alles meemaken is onbegonnen werk want de stad stak echt tjokvol. Zaterdag was het koppen lopen op sommige plekken, zondag was er bijna geen doorkomen meer aan. Nooit meegemaakt.” Tussen al dat volk slaagde Joeri Kruijen erin, als Hasseltse ober van Cafécafé, voor de vijfde keer in zes jaar tijd, de kelnerwedl­oop, en dus zijn gewicht in jenever, te winnen. “Mijn geheim? Ik heb zaterdagen zondagocht­end gewerkt tot 6 uur. Blijven doorgaan!”

22 rijbewijze­n

Keerzijde van de medaille is natuurlijk dat nogal wat bezoekers te diep in het borrelglas keken. “Onze agenten hebben voortduren­d kaartjes uitgedeeld om mensen te motiveren om de taxi naar huis te nemen”, zegt Rohnny Biets van de LRH-politie. “Tijdens de twee dagen hebben we geen noemenswaa­rdige tussenkoms­ten moeten doen. Zaterdagna­cht, lang nadat de Jeneverfee­sten de deuren sloten, hebben we op het Dusartplei­n wel twee mensen opgepakt omdat ze amok begonnen te maken. Op drie plaatsen hebben onze ploegen, na afloop van de feesten ook alcoholcon­troles gehouden. Van de 326 bestuurder­s die we daarbij hebben laten blazen, hebben er 16 positief geblazen en testten er 6 positief voor drugs. Op die manier zijn 22 rijbewijze­n al dan niet tijdelijk ingeCockta­ils trokken.”

Nog dit: omdat er 72 nationalit­eiten aanwezig waren, krijgt vzw Mobile School, die zich wereldwijd inzet voor straatkind­eren, 5.000 euro van de Rotary serviceclu­b.

“Volgend jaar staat ons 30-jarig jubileum voor de deur, daar maken we echt iets speciaals van”, belooft Jean-Pierre Swerts.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S KH ?? De nieuwe jenever goedgekeur­d door uittredend burgemeest­er Vananroye.
FOTO'S KH De nieuwe jenever goedgekeur­d door uittredend burgemeest­er Vananroye.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium