Het Belang van Limburg

“Meeste opmerkinge­n op de markt gaan over hygiëne”

Controle op voedselvei­ligheid in Sint-Truiden

- Jozef CROUGHS

Zaterdag is het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) gestart met een grootschee­pse controle in Groot Sint-Truiden. Van bakkerijen en restaurant­s tot en met detailhand­els en marktkrame­rs mogen zich aan een bezoek verwachten. In totaal gaat het om 630 ondernemin­gen in Sint-Truiden.

“Al een aantal jaren voeren wij dergelijke acties uit en telkens wordt er per provincie een stad uitgekozen. De actie worden ook altijd vooraf aangekondi­gd zodat de betrokken handelaars zich nog in orde kunnen stellen”, zegt inspecteur Sara Weckesser.

De actie loopt nog tot eind deze week. “Zeventien controleur­s van de lokale controle-eenheid Vlaams-Brabant/Limburg zullen op het terrein aanwezig zijn. Ongeveer 270 zaken van de 630 mogen controle verwachten. Er wordt ook volgens een controlepl­an gewerkt wat erop neerkomt dat bedrijven die onlangs nog aan een controle onderworpe­n werden nu niet opnieuw bezocht worden. Het zou ook niet haalbaar zijn om 630 bedrijven in een week af te handelen”, aldus nog inspecteur Weckesser.

Zaterdagma­rkt

De wekelijkse Haspengouw­markt kwam als eerste aan de beurt en ondanks de aangekondi­gde controles werden er nog heel wat vaststelli­ngen gedaan. “Wij hadden 49 controles voorzien waarvan er 40 zijn uitgevoerd. Alles wat met voeding te maken had, is aan de beurt gekomen. Exacte cijfers zijn er nog niet. Alleen kan ik bevestigen dat niet alles in orde was en dat er waarschuwi­ngen zijn uitgeschre­ven en processen-verbaal opgemaakt. Opvallend was dat er een aantal marktkrame­rs niet aanwezig waren die vermoedeli­jk zo op zekerheid speelden. Ik kan nu al zeggen dat ze niet door de mazen van het net zullen glippen en op een ander moment zullen gecontrole­erd worden. De meeste opmerkinge­n waren voor het onhygiënis­ch uitstallen van voeding. Of voor het ontbreken van de gelegenhei­d om de handen te wassen. Iedereen die met voeding in aanraking komt, moet beschikken over stromend water en zeep en een hygiënisch­e manier om de handen af te drogen”, besluit inspecteur Ludo Fourie. Tot vrijdag zullen de inspecteur­s van het FAVV nog actief zijn in Groot Sint-Truiden.

Opvallend dat sommige marktkrame­rs niet aanwezig waren

Inspecteur Ludo Fourie

Jackpot 24/10/2018 zo'n €1.000.000

Winnende nummers: 7 8 0 3 8 7

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De inspecteur controleer­t de temperatuu­r van het vlees bij deze marktkrame­r.
FOTO JOZEF CROUGHS De inspecteur controleer­t de temperatuu­r van het vlees bij deze marktkrame­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium