Het Belang van Limburg

“Hasselt is Klein Luik”

- Raymond DE CONDÉ

REALITY-DOCU

Woensdag is op VTM de laatste aflevering te zien van ‘Helden Van Hier: Op Interventi­e’, waarin politiemen­sen van de zone CARMA gevolgd worden in hun dagelijks werk. Maar geen nood: Op VIER begint vanavond een nieuwe reeks van ‘Niveau 4’, gezien vanuit het perspectie­f van de politie van Hasselt, Aalst en Sint-Niklaas. Eric Goens van Het Nieuwhuis zat bij hen op de achterbank. Eerder maakte Eric Goens ‘Niveau 4’ over de politie van Brussel-West. Dat was naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en van de belofte van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon, dat hij Molenbeek zou ‘opkuisen’. Wie de reeks heeft gezien, weet dat dit makkelijke­r gezegd is dan gedaan. Bovendien is de problemati­ek niet beperkt tot Brussel. Dit jaar werden al drie politiemen­sen gedood.

Eric Goens: “Bryce De Ruyver, de betreurde criminoloo­g en architect van de politieher­vorming na de affaire Dutroux, wees er me op dat er in de centrumste­den van alles broeit. De criminalit­eit in het algemeen stijgt niet maar er is wel meer zwaardere criminalit­eit en zelfs banale interventi­es bij verkeersco­ntroles, alcoholcon­troles, burenruzie­s of vechtparti­jen zijn onvoorspel­baar geworden. Als er een huiszoekin­g moet gebeuren bij een zware crimineel, weet de politie dat ze op hun hoede moeten zijn. Maar de toestand is zo geëvolueer­d dat er bij een interventi­e op elk moment en achter elke straathoek gevaar schuilt. Het kan – zeker onder invloed van drank of drugs - helemaal uit de hand lopen. Daarom zegt een hoofdinspe­cteur van Hasselt: ‘Voor ons is het altijd Niveau 4’. Het respect voor politie is helemaal verdwenen. In de uitzending somt een inspecteur op wat hij allemaal te horen krijgt: ‘Wij zijn corrupt, motherfuck­ers, vuile flikken, vuile janetten.’ Klinkt anders dan ‘de politie, uw vriend’.”

Geen wonder dat de vacatures bij de politie niet worden ingevuld.

“Nee, want het blijft niet bij verbaal geweld. In de Regio Hasselt Hoofdstad waren tot half september dit jaar al dertig personeels­leden arbeidsong­eschikt. Dat is er één per week. De commissari­s vertelde me dat hij bang is wanneer hij op maandag op zijn kantoor komt. Dan vraagt hij zich af: wat zou er dit weekend weer gebeurd zijn? Elke week wordt er wel een flik aangepakt.”

Toch mochten jullie dat filmen.

“Ik denk dat het een soort noodkreet is. De mensen die elke dag voor onze veiligheid moeten zorgen willen laten zien: dit is er aan het gebeuren. De politie vraagt daarom ook om nultoleran­tie. Wie een vinger uitsteekt naar de politie moet weten dat hij daarvoor gestraft zal worden. De wet is al verstrengd: bij zware agressie kan een rechter nu beslissen dat de dader pas vrijkomt na twee-derde van zijn straf te hebben uitgezeten. Normaal mag dat na één-derde. Mij dunkt dat nultoleran­tie een terechte vraag is: wie kan daar tegen zijn? Als je ziet wat er gebeurt, kun je alleen maar concludere­n: agressie tegen politie moet strenger aangepakt worden.”

Aalst is Klein Brussel geworden, Sint-Niklaas Klein Antwerpen. En Hasselt?

“Klein Luik. De centrumste­den zijn gegroeid en dat heeft voordelen maar ook nadelen. Het werk van de politie is substantie­el veranderd. In de regio Limburg Hoofdstad is er de grenscrimi­naliteit, een opvangcent­rum voor illegalen, drugsbende­s, dievenbend­es. In de toewijzing van de budgetten is Hasselt slecht bedeeld: het is de vierde centrumsta­d maar in de toewijzing van de middelen staat Hasselt pas op de tiende plaats. Oostende heeft de helft meer middelen. Jan Jambon wil die federale toewijzing herzien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium