Het Belang van Limburg

Anderlecht - Cercle Brugge

4-2

- Jürgen GERIL

Het was de allereerst­e hattrick uit zijn profcarriè­re. Landry Dimata (21) schonk zichzelf en Anderlecht vertrouwen tegen een zwak Cercle. Na de crisisweke­n evolueert paars-wit duidelijk naar een basiselfta­l met maar één diepe spits. Daarbij krijgt Dimata de voorkeur op Santini, maar na zijn derde goal liep de Brusselaar een verrekking op en wellicht raakt hij niet fit voor Fenerbahçe donderdag.

Velen vonden Landry Dimata al niet goed genoeg meer voor Anderlecht. Jan Mulder riep het luidop, Marc Degryse had zijn twijfels… De jonge spits had na een goed begin met vijf goals plots 641 minuten (!) niet meer gescoord. “Ach, ik ken 500 voormalige Anderlecht-spelers die zulke dingen zeggen”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “Ik was er altijd van overtuigd dat Landry zou terugkeren. Ik vond hem tegen Zulte Waregem al goed. Landry gaf toen onze eerste goal aan, maar leed ook een paar keer dom balverlies. Dat onthouden de mensen van een aanvaller die niet scoort. Ik heb hem gezegd dat die zaken uit zijn spel moesten en hij pikte het op.” Nu, van Cercle kreeg de aanvaller heel veel tijd en ruimte, maar hij maakte het wel perfect af. Dimata en Santini zitten nu elk aan acht goals, maar van het koningskop­pel is geen sprake meer. Santini zit op de bank, want Vanhaezebr­ouck verkiest de creativite­it van Bakkali achter de diepe spits. “We zullen nog wel eens met die twee spitsen spelen, hoor. Ik heb nu twee aanvallers met acht goals na elf matchen, mij hoor je niet klagen. Dimata zullen we donderdag tegen Fenerbahçe en zondag tegen Eupen wellicht moeten missen, want hij viel uit met een hamstringb­lessure.”

Velen dachten dat de spits zich blesseerde bij het vieren van zijn derde treffer met Amuzu, maar blijkbaar liep hij een verrekking op bij een schot op doel. “Doodjammer”, sakkerde

Vanhaezebr­ouck. “Want om Europees nog te overwinter­en, moeten we in de twee matchen tegen Fenerbahçe minstens vier op zes halen en Dimata zat net in de flow.” Dus toch kopzorgen en er waren er nog. Anderlecht slikte na de 4-0 opnieuw twee domme tegengoals. Echte weggevers, onder meer na balverlies van Trebel.

“Dit was het ideale moment om eens met 4-0 of 5-0 te winnen. Ja, ik ben een mopperaar die daarover zeurt. We vervallen na een uur goed spel in nonchalanc­e en dat moet eruit. Dan kijk ik opnieuw naar mijn bepalende spelers: Didillon, Kums, Trebel… Zij moeten de ploeg alert houden. Zelfs als Trebel in de fout gaat bij de tegengoal, moet hij toch zijn verantwoor­delijkheid blijven nemen.”

Na een goed uur vervallen we in nonchalanc­e. Dat moet eruit. Dan kijk ik weer naar mijn bepalende spelers: Didillon, Kums, Trebel

Hein VANHAEZEBR­OUCK

Comeback Kums

Trebel kreeg dus opnieuw een reprimande. De zoveelste al dit seizoen. Hij is de schietschi­jf die sterk genoeg is om Heins pijlen op te vangen. De anderen zijn daar te frêle voor. Na de vele moeilijke weken zit er eindelijk ook evolutie in het elftal. De defensie krijgt vaste vorm. Er is gekozen voor Bakkali als nummer 10 en voor slechts één diepe spits. Daarnaast is het duo Kums-Trebel terug op het middenveld. “Ik vond Kums héél sterk”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Alle passes die hij verstuurde, kwamen aan.”

RSC ANDERLECHT: Didillion (6), Bornauw (6), Sanneh (7), Lawrence (6), Najar (6), Trebel (6), Kums (7), Amuzu (6), Gerkens (7), Dimata (9), Bakali (6).

CERCLE BRUGGE: Nardi (5), Vitinho (5), Ueda (6), Taravel (5), Omar (4), Kone (5), Lusamba (6), Hoggas (5), Mercier (6), Tormin (4), Bongiovann­i (4). VERVANGING­EN :

DOELPUNTEN: 8’ Dimata (pen.) 1-0, 32’ Dimata 2-0, 52’ Dimata 3-0, 54’ Gerkens 4-0, 56’ Cardona 4-1, 59’ Cardona 4-2.

STRAFSCHOP­PEN: 8’ Dimata (omgezet).

GELE KAARTEN: 27’ Kums, 31’ Taravel, 28’ Lusamba, 64’ Amuzu, 70’ Vitinho, 75’ Omar . TOESCHOUWE­RS: 19.000

SCHEIDSREC­HTER: Christope Dierick (8)

 ?? FOTO BELGA ?? Dimata stond bij Anderlecht 641 minuten droog, maar zit na elf matchen wel al aan elf goals.
FOTO BELGA Dimata stond bij Anderlecht 641 minuten droog, maar zit na elf matchen wel al aan elf goals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium