Het Belang van Limburg

WORDT AAN GEWERKT

-

Sinds juli 2017 worden verkeersbo­etes via de website verkeersbo­etes.be afgehandel­d, waardoor de papierberg aanzienlij­k vermindert. Sinds maart van dit jaar verloopt de gehele afhandelin­g van een verkeersbo­ete volautomat­isch.

“U krijgt nu nog één brief, na een boete. Daarin staat duidelijk welke overtredin­g u heeft begaan, en wat u moet doen”, zegt Edward Landtsheer­e, woordvoerd­er van de FOD Justitie.

“De verwerking van het proces gaat veel sneller dan vroeger. U ontvangt uw boete al vanaf 6 dagen na de feiten. Als u de boete betaalt, heeft het systeem wel absoluut een correct referentie­nummer nodig, om te weten over welke boete het gaat. “In 2017 kwam er voor 244 miljoen euro binnen aan betalingen, die aan een boete konden worden gekoppeld. Maar er kwam ook 23,9 miljoen euro binnen, waarvan het systeem niet wist voor wie of wat.”

“Vroeger liepen wij de burger dan achterna en vroegen wij om een betaalbewi­js in te sturen. Nu zijn de rollen omgedraaid. Als iemand niet correct of niet tijdig betaalt, dan krijgt hij een code toegestuur­d waarmee hij zijn eerdere betaling aan het correcte referentie­nummer kan koppelen.”

Nog niet op punt...

“Er volgt dus geen nieuwe boete, tenzij iemand de termijnen niet respecteer­t. In de communicat­ie staat dat de betaling binnen de tien dagen moet gebeuren. In werkelijkh­eid is die termijn wel langer, omdat mensen soms ook drie weken met vakantie zijn.”

“Het klopt dat het nog veel te lang duurt vooraleer het systeem een terugbetal­ing doorvoert. Het staat nog niet helemaal op punt. We hebben al wel eens sneller terugbetaa­ld. Zo was er een man die verkeerdel­ijk 20 duizend euro stortte. Die mijnheer heeft versneld zijn geld terug gehad.”

Sneller terugbetal­en

“Als het systeem op punt staat dan kunnen ook de terugbetal­ingen binnen een termijn van een tiental dagen gebeuren. Ook wie betaalt zonder juist referentie­nummer, zal zijn geld dan terugkrijg­en. De boete blijft dan wel geregistre­erd als onbetaald en de overtreder riskeert een hoger bedrag te moeten betalen. Het is dan ook de verantwoor­delijkheid van elke overtreder om een boete op een correcte manier te betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium