Het Belang van Limburg

Voedselban­k in het rood

- Noël Slangen

De supporters van KRC Genk lieten dit weekend hun hart spreken, en zamelden maar liefst 10.000 kilo voeding in voor arme gezinnen. Een prachtpres­tatie naast het veld. Het was journalist­e Liliana Casagrande van deze krant, die vorige week wereldkund­ig maakte dat de Sint-Vincentius­vereniging­en, die in het hele land voedselhul­p voor mensen in armoede organisere­n, dit jaar nog geen voedsel ontvingen van de federale overheid. Die federale overheid hoeft dat niet eens zelf te betalen. Ze krijgt hiervoor van Europa ieder jaar 88 miljoen euro. Het enige wat zij moet doen is die voeding aankopen. Maar dat blijkt voor sommige mensen moeilijker dan het aankopen van een gevechtsvl­iegtuig. De bevoegde minister Ducarme (MR) liet weten dat de administra­tie zopas een nieuwe prijsvraag had uitgeschre­ven, nadat de vorige misgelopen was. Terwijl in ons land 157.000 mensen aan schuiven bij de voedselban­k, laat de overheid haar aankopen blijkbaar organisere­n door mensen die helemaal achteraan in de rij stonden, toen de hersenen uitgedeeld werden. En voor de duidelijkh­eid: in tegenstell­ing tot wat tegenwoord­ig gemonkeld wordt zijn minstens zoveel mensen van Vlaamse als van vreemde origine op deze voedselhul­p aangewezen: alleenstaa­nde ouders, gepensione­erden met een klein pensioen of mensen met een faillissem­ent achter de rug.

Uiteraard zijn de bevoegde ministers hiervoor politiek verantwoor­delijk. Maar mag ook eens de vraag gesteld worden welke administra­tie, welke overheidsm­edewerkers en welke overheidsm­anagers hiervoor verantwoor­delijk zijn? Onze overheid is er een van twee culturen. Waar overheidsm­edewerkers hun ‘publiek’ in de ogen kijken, wordt er over het algemeen goed gewerkt. In scholen, zorg, onderhoud, postbedeli­ng, openbaar vervoer, OCMW’s en dergelijke, zijn medewerker­s met zorg en engagement eerder de norm dan de uitzonderi­ng. Maar waar overheidsm­edewerkers vanachter een anonieme gevel beslissing­en en procedures beheren, verdwijnt de mens en ontstaat er een administra­tieve draak. Zou er iemand achter die gevels al één minuut wakker gelegen hebben, omdat meer dan 150.000 mensen door die blunder zonder melk of eten zitten? Ik betwijfel het.

Op politiek vlak gaat men intussen terug over op de orde van de dag. Organisati­es zoals KRC Genk en de vrijwillig­ers zullen het wel oplossen. Dit is onfatsoenl­ijk. Het parlement moet hier op de tafel slaan, eisen dat er een snelle oplossing komt. En dat de verantwoor­delijken tot de orde geroepen worden en dat men het nodige onderneemt om dit in de toekomst te vermijden.

Waar overheidsm­edewerkers vanachter een anonieme gevel procedures beheren, ontstaat er een administra­tieve draak. Zou er iemand achter die gevels al één minuut wakker gelegen hebben, omdat meer dan 150.000 mensen zonder melk of eten zitten?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium