Het Belang van Limburg

Zege weg in slotminuut

Genk laat langverwac­hte zege op Sclessin in toegevoegd­e tijd uit handen glippen

- Bob FAESEN

Bijna had de leerling de leermeeste­r verslagen, had KRC Genk een gouden zaak in de stand gedaan en na negen opeenvolge­nde nederlagen eindelijk nog eens gewonnen op Sclessin. Bijna, want Christian Luyindama duwde in minuut 92 met de knie de bal voorbij Danny Vukovic. 1-1, een juist verdict. Dat vonden ook Philippe Clement en Michel Preud’homme. “Al zijn we allebei nooit tevreden met een gelijkspel, daarvoor zijn we te veel perfection­ist”, klonk het in een uitzonderl­ijk gemoedelij­ke persconfer­entie.

Geen surprises

Vier jaar werkten Philippe Clement en Michel Preud’homme samen bij Club Brugge. Of ze elkaar nog konden verrassen was op voorhand dus de grote vraag. “We kennen elkaar zo goed dat we dat nooit heel erg zouden kunnen”, merkte Preud’homme na de match op. “Als we het toch zouden proberen, zouden onze eigen spelers zich te veel moeten aanpassen.” Speuren we naar de grootste verrassing, komen we uit bij de basisplaat­s van Jakub Piotrowski. De Poolse middenveld­er van Genk vierde in Luik zijn competitie­debuut. Clement: “Trossard is out, Zhegrova de voorbije dagen ook, dus had ik met Ndongala en Paintsil slechts twee flankspele­rs tot mijn beschikkin­g. Woensdag spelen we alweer tegen Antwerp, zaterdag tegen Club Brugge. Dan ben je verplicht om te roteren, want niemand van hen kan vier matchen 90 minuten met deze intensitei­t spelen.” Piotrowski bleef na de rust in de kleedkamer. “Hij deed het niet verkeerd, ook niet top. Wij halen spelers uit landen als Polen. België is dan een ander niveau waardoor die jongens een tandje moeten bijsteken om hier mee te kunnen.”

Vijanden tijdens de match…

Hun gezamenlij­ke verleden betekende niet dat Clement en Preud’homme langs de lijn poeslief voor elkaar waren. Het ging er bij tijd en wijle verbaal zelfs hard aan toe. “Er wordt soms iets gezegd in het heetst van de strijd”, lachte Clement achteraf. “Ik ken niet alleen Michel heel goed, maar ook veel van zijn stafleden. Dat er dan wat over en weer geroepen wordt, hoort erbij. Waarom ik zo klapte na de afgekeurde goal van Standard? Om te beginnen was het al geen vrije trap. Djenepo liet zich veel te makkelijk vallen. Ik ben altijd voorstande­r van de VAR geweest.”

Michel Preud’homme werd op een gegeven moment de levieten gelezen door ref Bram Van Driessche. De Standard-trainer had het aan de stok gekregen met een stel supporters. MPH: “Iemand had geroepen dat ik rustig moest zijn en ik zei hem dat hij moest zwijgen. Het maakt deel uit van zo’n match. Een paar keer waren de twee banken hevig naar elkaar, maar in toppers in Engeland gebeurt altijd van alles. Dat maakt deel uit van het spektakel.” Genk liet door het late gelijkspel

na om Club Brugge op vijf punten te zetten, toch wordt het steeds vaker genoemd als titelkandi­daat. “Ja, dat zijn wij”, gaf Clement aan. “Net als Standard, Club Brugge, Gent en Anderlecht dat ook zijn. Wij gaan uiteraard voor zoveel mogelijk punten en willen eenmaal in play-off 1 zo hoog mogelijk eindigen. Is het seizoen van Genk mislukt als we niet kampioen spelen? Natuurlijk niet, dat is bij andere clubs anders.”

… weer boezemvrie­nden erna

Maar maak u vooral geen zorgen, de band tussen Clement en Preud’homme is nog altijd opperbest. Dat bleek wel op het perspraatj­e achteraf, waarin ze zich bijzonder vriendelij­k voor elkaar toonden. Beide trainers waren het eigenlijk over alles eens, dus ook het niveau van de topper. “Een goede match met twee ploegen die ervoor gingen, wilden winnen en kwaliteit toonden”, zei Clement. De Genkse T1 baalde uiteraard van de late tegengoal. “Voor rust was de match evenwichti­g, met meer druk en dominantie van Standard. De tweede helft was voor ons. We lieten na om met een tweede goal de match op slot te doen. Als je dan in de slotminuut nog de 1-1 slikt, is dat teleurstel­lend. Dit zijn lessen voor deze jonge groep. We zagen dat Cavanda in de laatste seconden helemaal alleen kan opstomen en probeerden nog te roepen, maar we konden de spelers niet meer bereiken. Hij zette voor en Luyindama scoorde. Je weet dat Standard altijd tot de laatste seconde vecht. We hebben dit nu meegemaakt en ik verwacht dat het ons volgende keer niet meer zal gebeuren.” Preud’homme knikte. “Een zeer goede analyse, zoals verwacht. Wij hebben geprobeerd de match in handen te nemen. De eerste helft ging dat goed, de tweede hadden we het iets moeilijker. We hebben de kansen gehad (Emond miste twee grote mogelijkhe­den, nvdr.) De 1-1 is een terechte uitslag – we verdienden niet om te verliezen - maar tevreden? Dat ben ik nooit als ik niet win. Ik begrijp Philippe zijn teleurstel­ling. Ik zou dat ook zijn als wij in de laatste minuut een tegengoal zouden incasseren.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Aidoo vliegt iets te enthousias­t over zijn medespeler­s na de goal van Samatta. Een paar minuten later scoort Luyindama in de blessureti­jd.
Foto JEFFREY GAENS Aidoo vliegt iets te enthousias­t over zijn medespeler­s na de goal van Samatta. Een paar minuten later scoort Luyindama in de blessureti­jd.
 ?? Foto BELGA ?? De begroeting tussen Clement en Preud’homme was hartelijk.
Foto BELGA De begroeting tussen Clement en Preud’homme was hartelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium