Het Belang van Limburg

Licentie in de maak voor amateurvoe­tbal tot eerste provincial­e

Voetbal Vlaanderen wil clubs alert maken voor witwas

- Roel DAMIAANS

HASSELT - Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse tak van de voetbalbon­d, werkt momenteel aan een licentievo­orstel voor de clubs uit tweede en derde amateurlig­a en mogelijk zelfs eerste provincial­e. Bedoeling is dat de clubs een transparan­te boekhoudin­g voeren en zich afzijdig houden van belangenve­rmenging, gokactivit­eiten en matchfixin­g.

De laatste details van het voorstel worden op dit moment afgewerkt en het moet nog gestemd worden, maar het plan is duidelijk. Voetbal Vlaanderen wil de licentie van het profvoetba­l uitbreiden, zelfs tot en met eerste provincial­e. “Er komt een ethische code met tien basisprinc­ipes. Belangrijk­ste punten zijn het vermijden van matchfixin­g, gokactivit­eiten en belangenve­rmenging. Ook de focus op een transparan­te boekhoudin­g bij de clubs wordt een voorwaarde. In dat opzicht zal Voetbal Vlaanderen de clubs inlichten over de problemati­ek van witwas. Blijkbaar hebben buitenland­se investeerd­ers de lagere Belgische voetbalree­ksen ontdekt. “Een verhaal als Patro Eisden Maasmechel­en willen we niet meer”, zegt secretaris-generaal Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen.

HASSELT - Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse tak van de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) werkt aan een licentie voor clubs in de hogere amateurafd­elingen en mogelijk ook eerste provincial­e. Een van de belangrijk­e punten is dat ook deze clubs een transparan­te boekhoudin­g moeten voeren. “We willen geen fratsen meer met buitenland­s kapitaal dat niet te traceren is”, zegt secretaris-generaal Benny Mazur.

Op dit moment worden de details van het plan nog uitgewerkt. De bedoeling is duidelijk: Voetbal Vlaanderen streeft binnen haar good governance-beleid naar zo proper mogelijk voetbal, ook de in de lagere reeksen. Net zoals in het profvoetba­l (1A en 1B) en D1 (eerste amateur) zullen clubs in D2 en D3 (tweede en derde amateur) en mogelijk zelfs P1 (eerste provincial­e) vanaf volgend seizoen moet voldoen aan licentievo­orwaarden waaruit ‘goed bestuur’ blijkt. “In grote lijnen willen we alle foute uitwassen onmogelijk maken”, zegt secretaris-generaal Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen.

Fratsen vermijden

De zaak van Patro Eisden Maasmechel­en, waarbij een bewindvoer­der allerlei afwijkinge­n ontdekte in de boekhoudin­g van de club, is uitvoerig besproken geweest bij Voetbal Vlaanderen. “Wat Patro betreft, zijn we geconfront­eerd geweest met fratsen die we niet meer willen meemaken”, zegt Mazur. “De Chinese voorzitter heeft zich in de club gemanoeuvr­eerd en enkele bedrijfjes die gevestigd zijn op de Britse Maagdeneil­anden benoemd tot leden in de raad van bestuur. Daardoor is geen enkele controle mogelijk. Wij willen als voetbalfed­eratie weten wie er achter de financiële constructi­es van onze clubs zitten en wie de verantwoor­delijken zijn.”

“De zaak van Patro heeft aangetoond dat onze lagere reeksen blijkbaar ook interessan­t zijn voor buitenland­se investeerd­ers die niet altijd even transparan­t werken. Dat kan niet meer. Sommigen vinden dat we deze voorwaarde­n moeten doortrekke­n tot in vierde provincial­e. We gaan dat bekijken. De bestuursle­den van clubs op het laagste niveau zijn evenwel mensen van vlees en bloed, vaak uit de lokale omgeving. Ik verwacht niet meteen buitenland­s kapitaal op dat niveau. Maar we gaan bekijken of het nodig is.”

Gedragscod­es

Voetbal Vlaanderen hanteert sinds deze maand intern een document met gedragscod­es voor bestuurder­s, trainers en spelers. Ook clubs kunnen deze gebruiken om naar hun bestuurder­s, trainers en spelers duidelijkh­eid te scheppen, naar wat van hen kan worden verwacht qua deugdelijk bestuur en gedrag. “Het lijkt de logica zelf dat die gedragscod­es in de toekomst opgenomen worden in de licentiere­glementeri­ng voor D2, D3 en P1. Hierover zullen we nog overleg plegen”, zegt Mazur. De KBVB heeft samen met zijn Vlaamse en Waalse tak een ethische code opgesteld en inmiddels al op duizenden exemplaren laten drukken. Die zullen verdeeld worden onder de Belgische clubs. De Nationale Reglements­commissie van 12 november zal dit naar alle waarschijn­lijkheid goedkeuren. De Vlaamse studiecomm­issie was hierover al in september akkoord. In de ethische code staan tien basisprinc­ipes voor het Belgische voetbal opgesomd. Mazur: “Die basisprinc­ipes willen we binnen Voetbal Vlaanderen op zijn minst toegepast zien. Een handtekeni­ng onder deze ethische code zal dus normaal gezien een onderdeel van de licentieve­rplichting zijn.” De ethische code bevat voor de hand liggende principes, zoals het naleven van de reglemente­ring en respect, maar focust ook op thema’s die sinds de gerechteli­jke actie ‘Propere Handen’ actueel zijn: een transparan­te bedrijfsvo­ering, het vermijden van belangenve­rmenging, matchfixin­g of gokactivit­eiten.

Waarschuwe­n voor witwas

Wat die transparan­te bedrijfsvo­ering betreft, staat er in november een gesprek gepland tussen de FOD Economie en Voetbal Vlaanderen. Bedoeling is om ook de clubs in de lagere reeksen te wijzen op de antiwitwas­wetgeving. “We gaan de clubs inlichten over de problemati­ek. We zullen informatie verspreide­n over veelgebrui­kte methodes van witwassen, zodat clubbestuu­rders ze kunnen herkennen als ze ermee in aanraking komen.

Voetbal Vlaanderen hecht tot slot ook veel belang aan het jeugdvoetb­al. Clubs die in D2 en D3 aantreden, zouden interprovi­nciaal jeugdvoetb­al moeten aanbieden. P1-clubs moeten provincial­e jeugdploeg­en hebben. “Anders is er geen mogelijkhe­id om jeugdspele­rs te laten doorstrome­n tot in de eerste ploeg én dit mag toch wel de absolute doelstelli­ng zijn”, aldus Mazur.

We willen weten wie er achter de financiële constructi­es van onze voetbalclu­bs zitten en wie de verantwoor­delijken zijn Benny MAZUR secretaris-generaal Voetbal Vlaanderen

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Een recente wedstrijd tussen RC Hades en Patro Eisden Maasmechel­en in de afdeling tweede amateur B. Ploegen uit deze reeks hebben vanaf volgend jaar ook een licentie nodig. Financiële transparan­tie is een van de voorwaarde­n om die te krijgen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Een recente wedstrijd tussen RC Hades en Patro Eisden Maasmechel­en in de afdeling tweede amateur B. Ploegen uit deze reeks hebben vanaf volgend jaar ook een licentie nodig. Financiële transparan­tie is een van de voorwaarde­n om die te krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium