Het Belang van Limburg

Verstappen wint in Mexico, Hamilton pakt vijfde titel

Brit pakt vijfde wereldtite­l, alleen Michael Schumacher deed beter

- Marc CORNELISSE­N

Na de GP van Mexico staat het ook mathematis­ch vast: Lewis Hamilton is voor de vijfde keer wereldkamp­ioen Formule 1. Daarmee neemt hij afstand van Sebastian Vettel en Alain Prost (elk vier keer) en komt hij op gelijke hoogte met Juan Manuel Fangio. Eén man moet hij nog voor zich dulden: recordman Michael Schumacher met zijn zeven wereldtite­ls.

Waar staat Lewis Hamilton in de geschieden­is van de F1? Statistiek­en zijn wat ze zijn, daar kan je niet over discussiër­en. Maar uiteraard is er meer in een sport waar succes deels afhangt van omstandigh­eden, van teams, van motoren, van bandenleve­ranciers. Wat vast staat, is dat Hamilton op zijn 33ste sneller, serener en rijper is dan ooit tevoren. Een killer zodra de auto het toelaat, verstandig en geduldig als het even niet lukt. Bloedsnel in de kwalificat­ies, gedecideer­d en wel afgemeten in de duels. Waar hij punten ziet liggen, raapt hij ze op. Zonder de onnodige fouten waaraan aartsrivaa­l Sebastian Vettel zich dit jaar te vaak bezondigde.

Wat Hamilton buiten de GP’s uitspookt in alle hoeken van de planeet mag verbazing wekken, maardat jetset-leven leidt hem duidelijk niet (langer) af van zijn job. Wel verruimt het zijn publiek, vergroot zijn salaris en maakt van hem een gedroomd uithangbor­d voor zijn werkgever én voor zijn sport. Hamilton is een supervedet­te die het F1-wereldje overstijgt. Deze Hamilton is het totaalpakk­et.

Is hij dan de compleetst­e aller tijden? Misschien wel. Misschien ook niet. Wie zou er nog boven hem kunnen staan? Juan Manuel Fangio? Dat was een ander tijdperk. In de jaren ’50 was de F1 bijlange niet de mondiale sport die ze nu is. Ayrton Senna? Blijft voor velen de referentie, ondanks zijn te vroege dood. Of juist dankzij zijn te vroege dood, want met die heroiek kan/wil niemand wedijveren. We zullen nooit weten hoe Senna’s carrière zou verlopen zijn zonder dat fatale ongeluk in Imola, intussen haast een kwarteeuw geleden.

Lewis HAMILTON En Schumacher? In de cijfers beter: twee wereldtite­ls en negentien overwinnin­gen meer. Maar die statistiek­en kan Hamilton nog evenaren. Minstens tot de reglements­wijziging van 2021 zal Mercedes vooraan meestrijde­n. Tot- dan zal Hamilton blijven racen en dat kan volstaan om Schumi bij te benen. Of hij na 2021 actief blijft, is niet zeker. Misschien wordt hij wel muzikant, acteur of modeontwer­per, je weet het nooit met hem.

Maar zelfs met mindere statistiek­en plaatsen steeds meer waarnemers Hamilton al boven Schumacher. Omdat hij sterkere tegenstand­ers moest verslaan. Omdat hij met sterkere teamgenote­n kreeg af te rekenen (Fernando Alonso, Jenson Button, Nico Rosberg). En omdat hij zijn successen proper en sportief binnenhaal­de, wat van Schumacher niet altijd gezegd kon worden. Hamilton pakt zijn titels op een waardige manier, maar de race van gisteren was er een zonder panache. “Een verschrikk­elijke race. Maar het niet is niet met deze vierde plaats dat ik het kampioensc­hap gewonnen heb. Een titel pakken doe je met je team, een heel jaar lang.”

Een verschrikk­elijke race, maar de wereldtite­l heb ik niet hier en vandaag gewonnen

Jaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium