Het Belang van Limburg

Conflict bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r blijft duren

-

ZAVENTEM - Het sociaal conflict bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r op Zaventem raakt maar niet opgelost. De directie heeft het overleg met de vakbonden op Brussels Airport gisteravon­d afgebroken. De staking wordt al zeker tot morgenocht­end voortgezet.

Door de staking bij Aviapartne­r werden sinds donderdag al 530 vluchten geannuleer­d. 130 vluchten zijn omgeleid. 1.500 valiezen zijn gescheiden van hun eigenaar. Ook wie deze week een vlucht heeft gepland, moet er rekening mee houden dat die geannuleer­d of omgeleid wordt.

Aviapartne­r bedient op Zaventem 29 maatschapp­ijen, waaronder Ryanair en Tui. De vluchten van Brussels Airlines ondervinde­n geen hinder omdat zij met Swissport werken.

Tussen de bonden en de directie van Aviapartne­r worden al vier dagen lang verwijten heen en weer geslingerd. Volgens de directie verspreide­n de vakbonden verkeerde informatie en willen ze niet ingaan op concrete voorstelle­n. Zo heeft de directie beloofd om dertig interimkra­chten aan te werven en een premie van 250 euro uit te betalen als er zes maanden niet gestaakt wordt. Maar de vakbonden verwijten de directie vertraging­smanoeuvre­s. “In de pers zeggen ze dat ze dertig contracten aanbieden. Maar als wij zeggen: ‘leg ze dan op tafel’, dan gebeurt dat niet.” Zeker is dat Aviapartne­r er financieel niet goed voor staat. Het bedrijf maakte vorig jaar een nettoverli­es van 3,6 miljoen euro en kampt met een negatief eigen vermogen van 15,4 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf meer schulden heeft dan het waard is. Aan de vakbonden verklaarde de directie dat de staking hen 180.000 euro per dag kost.

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ??
FOTO KRISTOF VADINO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium