Het Belang van Limburg

Antisemiet richt bloedbad aan in synagoge: 11 doden

Zwaarste anti-Joodse aanslag ooit in VS

- Luc STANDAERT

PITTSBURGH - Bij de schietpart­ij zaterdag in de synagoge in het Amerikaans­e Pittsburgh zijn uiteindeli­jk elf mensen gestorven, zes anderen raakten gewond. Het is de zwaarste anti-Joodse aanslag ooit in de VS. Dader Robert Bowers (46) is een antisemiet die op sociale media postte dat “alle Joden moeten sterven”. President Trump riep al op om de man de doodstraf te geven.

Robert Bowers, volgens de noodoproep bij de politie “een grote, dikke, blanke man”, ging zaterdag kort na 9 uur de synagoge The Tree of Life in een residentië­le wijk in Pittsburgh binnen, waar een geboortevi­ering bezig was. Met een automatisc­h geweer en drie handwapens opende hij het vuur op de talrijke aanwezigen. Twintig minuten duurde de schietpart­ij, toen arriveerde de Bowers slaagde er nog in vier agenten te verwonden voor hij neergescho­ten en overmeeste­rd werd. Daarbij riep hij: “De Joden zijn bezig met een genocide tegen mijn volk. Ik wil Joden vermoorden.” Hij ligt met verscheide­ne schotwonde­n in het ziekenhuis maar is niet in levensgeva­ar.

Geen fan van Trump

De balans is groot: acht mannen en drie vrouwen, tussen 54 en 97 jaar, kwamen om. Onder hen zijn twee broers en een echtpaar. Bowers, die alleen leefde, was niet gekend bij de politie. Hij postte vaak antisemiti­sche boodschapp­en op sociale media, meer bepaald op Gab.com, een site die erg populair is bij extreemrec­hts. “Joden zijn kinderen van Satan”, stond op zijn intussen verwijderd Gab-profiel. Gab.com liet zondag weten dat het zijn site tijdelijk sluit. Noodgedwon­gen, want de internetpr­ovider heeft op staande voet het contract met Gab verbroken. In een van zijn laatste posts had Bowers nog uitgehaald naar de Joodse organisati­e HIAS, die migranten helpt. In extreemrec­htse kringen gaat het verhaal dat de karavaan migranten die uit Midden-Amerika onderweg is naar de VS, georganise­erd zou zijn door Joodse vereniging­en. In tegenstell­ing tot Cesar Sayoc, de man die vrijdag opgepakt werd voor de bompakkett­encampagne tegen Obama, de Clintons en andere critici van Donald Trump, is Robert Bowers géén fan van de Amerikaans­e president. Volgens de aanslagple­ger is Trump “geen nationalis­t maar een mondialist”. Hij verwijt de president ook Joden in zijn regering te hebben: Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner is een orthodoxe Jood.

“Vote, vote, vote!”

Trump zelf noemde de aanslag in een tweet “een boosaardig­e antipoliti­e. semitische aanval die een aanval is tegen de mensheid”. Voor de dader wil hij de doodstraf. Met de liberale wapenwet in de VS heeft de aanslag volgens Trump “weinig te maken”. Wel had die “misschien voorkomen kunnen worden als er gewapende bewakers in de synagoge waren geweest”. Toch vinden veel Amerikanen dat de extreme polariseri­ng in de aanloop naar de midtermver­kiezingen veel te maken heeft met de agressieve stijl van Trump. Een wake in Pittsburgh zaterdagav­ond eindigde in een massaal gescandeer­d: “Vote, vote, vote!”

De Joodse Gemeenscha­p in Antwerpen heeft intussen beslist om de veertig synagogen in ons land nog beter te beveiligen. Per synagoge zullen één of twee vrijwillig­ers worden aangesteld. Zij moeten erover waken dat alle ramen en deuren goed dicht zijn en dat verdachte pakjes of zakken meteen gemeld worden.

 ?? Foto AFP ?? Rouwenden bij de synagoge in Pittsburgh waar Robert Bowers (links) elf mensen doodschoot.
Foto AFP Rouwenden bij de synagoge in Pittsburgh waar Robert Bowers (links) elf mensen doodschoot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium