Het Belang van Limburg

“Een proper graf, dat geeft rust”

Grafpoetse­r uit Balen springt in voor wie niet op kerkhof geraakt

- Thierry GOEMAN

BALEN - Allerheili­gen staat voor de deur, maar voor veel nabestaand­en, zeker ouderen, is het niet altijd makkelijk om op het kerkhof te geraken en er de graven van dierbaren te schrobben. Voor hen is er Balenaar Hans Van Dijck, die voor hen het mos van de steen weghaalt.

Een slecht onderhoude­n grafsteen betekent niet altijd dat de overledene door zijn familie is vergeten, aldus de Vereniging van Begrafenis­ondernemer­s. “Veel mensen zijn gewoon niet meer in staat om naar het kerkhof te gaan, laat staan om met water en schuurbors­tel de steen te schrobben”, luidt het. En dan krijgen modder en mos vrij spel. “Als ik een vuile grafzerk zie, dan doet dat me iets”, zegt derde generatie steenkappe­r Hans Van Dijck uit Balen. Hij ontdekte een gat in de markt en onderhoudt nu graven voor anderen. Hans kreeg het idee toen een bejaarde vrouw hem vroeg om het graf van haar man te onderhoude­n. “Ze verhuisde naar Luxemburg en kon het zelf niet meer. Zo kregen we het idee dat er wel meer mensen in haar situatie zijn. Dat zien we ook aan het aantal aanvragen dat we krijgen.” Voor 30 tot 50 euro – afhankelij­k van het soort steen en de grootte van het graf, maar ook of het de eerste poetsbeurt is of niet – zorgt Van Dijck nu dat grafmonume­nten in de ruime regio rond Balen er piekfijn bijliggen. Voor een beetje extra zet de schoonmaak­ploeg er zelfs chrysanten of een ander bloemenstu­k op. “Wij spuiten eerst een ontmosser op de arduinen zerken. Bij graniet is dat niet nodig. Dan wordt de steen afgespoten met een hogedrukre­iniger. En vervolgens brengen we een kleurloze vuilafstot­ende en moswerende beschermla­ag aan.”

Foto’s voor en na

Voor Hans en zijn team beginnen, wordt altijd een foto gemaakt van het graf. En ook na het kuisen wordt het gefotograf­eerd. Die beelden voor en na worden opgestuurd naar de klant als bewijs. En zo weet die dat zijn dierbare onder een propere steen rust. En dat is belangrijk, zegt rouwexpert Manu Keirse. “Onderschat niet hoe belangrijk het voor mensen is te weten dat de plek waar hun geliefde begraven ligt goed onderhoude­n wordt. Dat geeft een zekere rust. Een grafsteen blijft belangrijk voor mensen die nog bewust voor een traditione­le begrafenis kiezen. Anders zou er ook niet zo veel volk op de kerkhoven lopen in deze periode.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Als ik een vuile grafzerk zie, dan doet dat me iets”, zegt steenkappe­r Hans Van Dijck uit Balen. Hij onderhoudt nu graven voor nabestaand­en die het zelf niet meer kunnen.
Foto SVEN DILLEN “Als ik een vuile grafzerk zie, dan doet dat me iets”, zegt steenkappe­r Hans Van Dijck uit Balen. Hij onderhoudt nu graven voor nabestaand­en die het zelf niet meer kunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium