Het Belang van Limburg

Reizigers zonder bagage

- Noël SLANGEN

Met vijftigdui­zend zijn ze, de gedupeerde­n van de staking bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r. Gezinnen met kinderen die lang uitgekeken hebben naar deze vakantie, gemiste huwelijksf­eesten, familie die men lange tijd niet gezien heeft… Vijftigdui­zend keer klein tot groot verdriet. Het zal wel geen toeval zijn dat dit soort vakbondsac­ties steeds bij het begin van een vakantie opduikt. Als men dan toch het bedrijf onder druk wil zetten, waarom staakt men dan niet in een week dat zakenmense­n dure vluchten nemen? Omdat dat minder media-aandacht scoort?

Dat er heel wat bagage in de catacomben van Zaventem geblokkeer­d werd, was een van de extreemste pesterijen. Reizigers konden op die manier niet eens kiezen voor een alternatie­f, zoals de wagen of een andere vlucht. Het is moeilijk om bij sommige stakers dan geen leedvermaa­k te vermoeden.

Maar aan elk verhaal zit meer dan één kant. Bagageafha­ndeling is een zeer zwaar beroep en bovendien matig betaald. Een bedrijf krijgt doorgaans de vakbonden die het verdient. Er zal veel moeten gebeuren voor Aviapartne­r ooit de prijs van ‘beste werkgever’ verdient. Als je een premie belooft aan je medewerker­s op voorwaarde dat er niet gestaakt wordt, is het bijvoorbee­ld niet correct om ziektedage­n van die premie af te trekken. Waar men veel verwacht van mensen die weinig verdienen, heeft men als werkgever de plicht om net meer oog te hebben voor de noden en bekommerni­ssen van medewerker­s. Aviapartne­r heeft dat niet. En ze zijn niet de enige, ook andere bagageafha­ndelaars zeilen van arbeidscon­flict naar arbeidscon­flict. De sector zelf zit met een probleem.

En op die manier komen we terug bij de reiziger. Vliegen is vandaag per kilometer vele malen goedkoper dan reizen met de trein of de wagen. Over de belachelij­k lage prijs van een vliegtuigt­icket wordt lacherig opgeschept tijdens familiefee­sten. Maar die lage prijs heeft een prijs. Allereerst een klimaatpri­js, die vandaag niet doorgereke­nd wordt wegens het internatio­nale karakter van de luchtvaart. En anderzijds een sociale prijs. Kijk maar naar de voortduren­de sociale spanningen bij prijzenklo­pper Ryanair. Bagageafha­ndelaars zoals Aviapartne­r worden in een onmogelijk­e prijzencom­petitie gedwongen. Winst maken deze bedrijven amper. De luchtvaart­sector moet sociaal dringend een tandje bijsteken. Europa en nationale overheden moeten ingrijpen. Misschien dat een vliegtuigt­icket dan wat duurder wordt. Maar vandaag betalen eerst de medewerker­s de prijs. En dan de reiziger, die te vaak zijn reis in rook ziet opgaan.

De lage prijs van een vliegtuigt­icket heeft een prijs: een klimaatpri­js en een sociale prijs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium