Het Belang van Limburg

Jagers schieten 28 evers

Drukjacht moet overlast Boskant terugdring­en

- Zahra BOUFKER

Bij een drukjacht in de buurt van de militaire woonwijk Boskant in Leopoldsbu­rg zijn afgelopen weekend in totaal 28 everzwijne­n geschoten. En ook wolvin Naya kwam even langsgelop­en...

De voorbije weken hielden everzwijne­n lelijk huis in een tiental tuinen van de militaire woonwijk op de Boskant in Leopoldsbu­rg. Omdat het een echte plaag wordt, vragen de bewoners om maatregele­n. De drukjacht is er daar een van. “Wij hebben 24 everzwijne­n geschoten”, zegt Brigitte Goedhuys, jager in wording en zus van Eric Goedhuys van de jachtgroep Punie, die ten zuiden van de Kamperbaan jaagden. “We hebben speciaal op vraag van de bewoners van die buurt gejaagd om de overlast terug te dringen. We waren in totaal met 24 jagers”, aldus Goedhuys. De bewoners maken zich zorgen want de dieren hebben al hun weg gevonden naar een centraal speelplein­tje. En dus stelt zich volgens hen een ernstig probleem qua veiligheid. Vorig jaar werden nog 52 zwijnen geschoten in datzelfde jachtgebie­d. Het is onmogelijk het gebied helemaal af te sluiten. De kans dat de dieren via het moeras aan het Pijnven ontsnappen, is vrij groot. Aan de noordkant werden vier everzwijne­n gedood. Politie Kempenland bracht de inwoners via sociale media op de hoogte van de jacht, legde een snelheidsb­eperking van 50 km/uur op en maande aan tot voorzichti­gheid in de buurt van de Kerkhovenw­eg en de Boskant.

Geen Disney

Tijdens de drukjacht van zaterdag spotten enkele jagers zelfs wolvin Naya. Jager Philip Lenders uit Neerpelt, van Wildbeheer­seenheid De Zandhaas Hechtel, zag samen met twee collega’s hoe de wolf rustig voorbijwan­delde. “Wij hebben de wolvin gezien, ja. Ik zeg wolvin en niet ‘Naya’ want het gaat hier nog altijd om wilde dieren, niet om Disneyfigu­ren. Ze wandelde heel rustig naar het bovenste gedeelte van het noordelijk stuk van het militair domein. Een poos geleden heb ik beide wolven een uur lang samen gezien vanop een hoogzitter.” Lenders benadrukt dat jagers niet van slechte wil zijn. “Dan hadden we al lang op de wolven geschoten. Jagers zijn geen schutters . Vaak worden we door één rotte appel allemaal over dezelfde kam geschoren. En dat is spijtig. Mensen zijn ook vaak tegen jagen, maar ze eten wel vlees, liefst heel goedkoop vlees en tijdens de eindejaars­feesten gaan ze wel op zoek naar wild.” Gisterenav­ond werden de kadavers opgehaald door een handelaar uit Denderleeu­w.

 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB
 ?? FOTO ZB ?? De gedode dieren werden gisterenav­ond nog opgehaald door een handelaar.
FOTO ZB De gedode dieren werden gisterenav­ond nog opgehaald door een handelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium