Het Belang van Limburg

Eerste beelden van Naya bij daglicht

-

Thomas Eerdekens uit HouthalenH­elchteren is in de wolken: hij is de eerste die wolvin Naya overdag duidelijk voor zijn wildcamera kreeg. “Fantastisc­h”, glundert hij.

Een jaar geleden trakteerde Eerdekens, vrijwillig­er bij Natuurpunt, zichzelf op een wildcamera. “En met de Naya-gekte van begin dit jaar durfde ik wel eens te zeggen dat ik de wolvin voor de camera wilde krijgen. Maar de kans dat dit dier precies passeert waar je de camera hangt, is heel klein. Dat besefte ik heel goed”, begint de leraar aan het Atlas College in Genk. Op 14 oktober trok hij richting camera om eens te kijken wat er was gepasseerd. “Zoals altijd ging ik die zondag ergens in de buurt op mijn gemak zitten om de beelden al eens snel door te nemen. Soms schiet de camera aan door een plotse lichtinval of windvlaag, zonder dat er een dier passeert. Die beelden wis ik meteen. Op filmpje nummer 48 van de 111 - gefilmd op 11 september - leek dat eerst ook zo te zijn. Ik zag niks, wilde gaan wissen en toen ineens zag ik Naya haarfijn in beeld. Op 11 september droeg ze nog een halsband, daarom wist ik ook meteen dat zij het was.” De halsband viel later af.

Op dezelfde beelden verscheen enkele seconden later ook een ree, pal op dezelfde plek. Thomas stuurde de beelden door naar het hoofdkanto­or van Natuurpunt. Daar werden ze geanalysee­rd. “Deze beelden zijn uniek, want het zijn de eerste bewegende beelden van de Belgische wolvin bij daglicht. Het zijn beelden van buiten het militair domein, maar de juiste locatie blijft geheim om het dier zo goed mogelijk te beschermen”, zegt woordvoerd­er Hendrik Moermans. Thomas heeft zijn camera op exact dezelfde plek teruggehan­gen. Want wie een keer Naya voor zijn lens heeft gehad, wil meer. Misschien wel Naya en August samen... Ook het ANB en het INBO hebben in het wolvengebi­ed al een 50-tal wildcamera’s hangen. Of daar nieuwighed­en zijn, is nog niet bekendgema­akt.

 ?? NATUURPUNT
FOTO ?? Naya werd op 11 september gefilmd, toen nog met halsband.
NATUURPUNT FOTO Naya werd op 11 september gefilmd, toen nog met halsband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium