Het Belang van Limburg

Drie finales voor Derwael in Doha

Nina Derwael turnt uitstekend, maar team stelt teleur

- Marc CORNELISSE­N

Nina Derwael deed het prima in de kwalificat­ies van het WK turnen in Doha. Ze mag later deze week terugkomen in drie finales en is nu de absolute favoriete op de brug met ongelijke leggers. Maar toch waren er traantjes. De andere meisjes van het team gingen in de fout en de Truiense weende met hen mee.

Chapeau voor Nina Derwael (18). Niet alleen voor de atletische oefeningen die ze uit haar lichaam tovert, maar zeker ook voor de mentale sterkte die ze in Qatar opbracht. De omstandigh­eden waren niet makkelijk. Naar het eind van de kwalificat­ies kraakten de andere vier meisjes (Axelle Klinckaert, Rune Hermans, Senna Deriks en Maellyse Brassart) onder de druk. België werd pas elfde, de teamfinale glipte door de vingers en traantjes waren niet meer te stoppen. Als natuurlijk­e leider van de groep trok Derwael zich het lot van de anderen aan. Tot overmaat van ramp moest ze zelf als laatste aan de bak op de brug met ongelijke leggers, om vervolgens als eerste aan te treden op de balk. Chaotische toestanden, ze kende zelfs haar score van de brug niet toen ze naar de balk ging.

Hoogste startwaard­e

Maar hoe hectisch de omstandigh­eden ook waren, haar resultaten leden er niet onder. Aan de brug kreeg ze een score van 15.066. Net geen persoonlij­k record, want op de Wereldbeke­r in hetzelfde Doha behaalde ze eerder dit jaar 15.300. De score van zaterdag bestond uit 6.500 voor de moeilijkhe­idsgraad en 8.566 voor de uitvoering. Niemand anders waagde zich aan zo’n hoge startwaard­e. Met andere woorden: als niemand in de finale haar startwaard­e nog verhoogt, vertrekt Derwael met een voordeel. Als ze haar oefening goed uitvoert, valt ze zeker in de prijzen. Meteen daarna op de balk ging het óók uitstekend, ondanks de korte voorbereid­ingstijd. 13.766 was goed voor de zesde plaats en een ticket voor de finale met de beste acht. Op dit nummer had Derwael de laagste startwaard­e van alle finalistes, maar wel de tweede beste uitvoering. Allround (over de vier toestellen heen, met een finale met 24 meisjes) liet Derwael de vierde score optekenen: 55.564. De Amerikaans­e topvedette­n Simone Biles en Morgan Hurd torenden met 60.965 en 56.465 boven de rest uit, maar daarna zat alles vrij dicht bij elkaar. Ook allround heeft Derwael dus aansluitin­g met de wereldtop.

Alleen maar goed nieuws dus van het persoonlij­ke front, maar Derwael zat vooral met het team in. “Ik vond het super erg voor hen en probeerde sterk te blijven om ze op te peppen. Ik denk dat de druk naar het einde groot werd en daar moeten we het komende jaar aan werken. Dit is een kleine etappe, het WK van volgend jaar is belangrijk­er met het oog op de Olympische Spelen. Mijn eigen prestatie? Het kon beter, ik teerde op adrenaline.”

Superster Biles

Derwael turnt donderdag de allroundfi­nale, waarvoor ook Axelle Klinckaert zich wist te plaatsen. Zij werd 27ste, maar er mogen slechts twee gymnastes per land naar de finale en in de uitgezuive­rde lijst werd ze 24ste. Vrijdag volgt de brug- en zaterdag de balkfinale. Derwaels grootste rivale wordt superster Simone Biles. Het leven van de 21-jarige Amerikaans­e is nu al rijp om te verfilmen: vader en moeder aan de drugs, geadopteer­d door haar grootouder­s, seksueel misbruikt door de ploegdokte­r. Na vier keer goud in Rio werd ze de beste aller tijden genoemd en laste ze een sabbatjaar in. Deze week in Doha maakt ze haar comeback en hoewel ze vrijdag nog in het ziekenhuis lag met een niersteen, was ze zaterdag de beste op grond, balk én sprong. Op al die onderdelen heeft Biles al WK-goud behaald, en bovendien won ze ook al team- en allroundfi­nales. In haar medailleka­st ontbreekt alleen het goud op de brug. Precies: de specialite­it van Nina Derwael. Wordt de Truiense de enige die Biles kan stoppen?

PROGRAMMA NINA DERWAEL: Donderdag 1/11 (14u): allroundfi­nale. Vrijdag 2/11 (16u): brugfinale. Zaterdag 3/11 (14.30u): balkfinale.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Ondanks de hectische omstandigh­eden presteerde Nina Derwael uitstekend in Doha.
FOTO BELGAIMAGE Ondanks de hectische omstandigh­eden presteerde Nina Derwael uitstekend in Doha.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium