Het Belang van Limburg

Controle kwijt na een kwartier

Red Wolves strijdend ten onder tegen sterk Kroatië

- Ivo KWANTEN

Na het gelijkspel in Servië woensdag begonnen de Red Wolves gisteren met veel vertrouwen aan hun eerste thuiswedst­rijd in dit EK-kwalificat­ietornooi. Maar tegen Kroatië - nog altijd het nummer drie van de wereld - lag een goed resultaat niet voor het grijpen.

Een 6-6-tussenstan­d na dertien minuten liet doorscheme­ren dat Red Wolves het allemaal behoorlijk onder controle had. “Dat was ook zo”, aldus cirkelspel­er Simon Ooms. “We stonden helaas niet compact genoeg in de dekking, veroorloof­den ons aanvallend een paar missertjes en de vogel was vliegen.” Zlatko Horvat - ploegmaat van Arber Qerimi bij Zagreb - loodste zijn ploeg in één ruk naar 6-9. De Belgen klampten nog aan tot 8-10. Na een misser van Qerimi vanop de strafworpl­ijn was het opnieuw de beurt aan de bezoekers om drie keer op rij te scoren. Plots een verschil van zes op het scorebord en bij 12-18 aan de rust lag de wedstrijd in een beslissend­e plooi. “Jammer van dat dipje”, gaat Ooms verder. “We verliezen achterin de duels. Rugdekking was er niet of nauwelijks en dan krijg je het deksel op de neus.” Doelman Lettens kon geen wonderen verrichten en werd in het tweede kwartier zelfs vervangen door Nicholas Plessers. Maar de 24-jarige Meeuwenaar, die voor het Duitse Dragons speelt, moest genoegen nemen met één redding.

Strijden voor elke meter

En het werd er in de beginfase van de tweede helft niet beter op. Nog maar eens een Kroatische serie van drie doelpunten. Maar de kopjes van de Red Wolves gingen niet naar beneden. Ze streden voor elke meter en herleidden met goals van Robyns, Neuville, Bolaers en Colman de achterstan­d tot vijf doelpunten, 20-25. In de laatste vijf minuten speelde De Beule zich nog met drie treffers in de kijker maar het verschil bleef vijf treffers.

“Kan ik mee leven”, besluit bondscoach Calbry. “We speelden een uitstekend­e wedstrijd, we hebben het publiek niet ontgoochel­d maar op dit niveau hangt het af van kleine dingetjes.”

BELGIË: Lettens, Plessers, Ooms 2, Spooren 1, Meulders 1, Devisch, Robyns 2, Marchal, Danse 2, Neuville 2, D. Kedziora 3, Vancosen 2, N. Bolaers 4, Qerimi 2, Colman 1, De Beule 3.

?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Robyns en de Red Wolves toonden vechtlust tegen Kroatië.
FOTO RAYMOND LEMMENS Robyns en de Red Wolves toonden vechtlust tegen Kroatië.