Het Belang van Limburg

“Ik ben in het voordeel”

THIERRY NEUVILLE is leider af: geluk of ongeluk?

- Marc CORNELISSE­N

Na een onwaarschi­jnlijk wedstrijdv­erloop heeft veteraan en parttimer Sébastien Loeb (44) de Rally van Catalonië gewonnen. Thierry Neuville reed in de slotproef lek, viel daardoor terug naar de vierde plaats en is zijn leiderspla­ats kwijt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn in de slotmanche in Australië.

Na drie dagen vol omwentelin­gen krijgt het WK rally (WRC) een droomdefin­ale in Australië. Drie piloten maken nog kans op de wereldtite­l. Sébastien Ogier vertrekt down under als leider met 204 punten. Onze landgenoot Thierry Neuville moet een achterstan­d van 3 punten goedmaken. De Est Ott Tanak is met 23 punten achterstan­d mathematis­ch ook nog in de running, maar moet hopen op opgaves van de twee anderen. Wat nooit helemaal uit te sluiten is.

Knotsgek verloop

Tanak (Ford) leek in Catalonië op weg naar de zege, tot hij zaterdag een velg en band kapot reed en anderhalve minuut verloor. De Est kwam nog terug naar de zesde plaats.

Levende legende Sébastien Loeb (Citroën) is normaal overgestap­t naar de rallycross, maar pikt af en toen nog eens een WRC-manche mee. Hij profiteert dan van een gunstige startposit­ie, maar toonde ook dat hij nog altijd kan sturen. Tot zijn eigen verbazing griste hij de overwinnin­g mee. Sébastien Ogier (Ford) en vooral Thierry Neuville (Hyundai) hadden vrijdag de nadeligste startplekk­en, maar knokten zich zaterdag weer naar voren. Ogier werd nog tweede, maar Neuville reed in de slotproef lek. Dubbele pech: die proef was ook de power stage. De lekke band kostte onze landgenoot niet alleen een plaats in de eindstand, maar ook enkele bonuspunte­n. Zijn voorsprong van 7 punten werd zo een achterstan­d van 3 punten.

Of dat erg is, moet in Australië blijken. Ogier zal nu op kop vertrekken en dat is op de gravelwege­n een nadeel. Neuville: “Dit was een knotsgekke en intense rally. Een steen op de weg kost me een lekke band en waardevoll­e punten. Maar ik denk dat ik met een voordeel start in Australië, waar ik vorig jaar trouwens heb gewonnen. Sinds mei moest ik altijd als eerste over de proeven en ik heb aan den lijve ondervonde­n dat dat tijd en punten kost. De opdracht wordt duidelijk: als we winnen, zijn we wereldkamp­ioen. Het zal wellicht duren tot de laatste meters. Dit is de beste reclame voor onze sport.” Uitsluitse­l op 18 november in Coffs Harbour, New South Wales. Een overwinnin­g levert er 25 punten op, maar ook de 5 bonuspunte­n van de afsluitend­e power stage kunnen de doorslag geven.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thierry Neuville reed lek in de slotfase.
FOTO PHOTO NEWS Thierry Neuville reed lek in de slotfase.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium