Het Belang van Limburg

“Mijn job gaf me geen voldoening”

Ward Maesen (38) startte eigen hulporgani­satie

- Geert VAN BAELEN → www.belgiummis­sionteam.com

Acht jaar geleden gaf de 38-jarige Ward Maesen uit Hechtel-Eksel zijn job op, om zich volledig te storten op ontwikkeli­ngswerk. Sinds een jaar is hij de bezieler van het Belgium Mission Team dat kleding, meubelen en huisraad inzamelt voor mensen in nood. Niet alleen dicht bij huis, maar ook in Oost-Europa, zoals Bulgarije, waar hij deze week met een groep jongeren spullen uitdeelt.

“Tot mijn dertigste heb ik in een fabriek gewerkt, maar dat gaf me geen voldoening. Ik wou echt iets voor mensen betekenen”, vertelt Ward Maesen, nu 38. “Ik ben er toen gedurende een jaar uitgestapt en heb me in Nederland tijdens een intensieve cursus omgevormd tot ontwikkeli­ngswerker. Het christelij­k geloof is voor mij hierbij altijd een inspiratie­bron geweest, zonder dat ik het andere mensen wil opdringen. Al van kindsbeen af heb ik me ingezet voor het vereniging­sleven, dus de maatschapp­elijke betrokkenh­eid was er altijd al.”

Sinds nauwelijks een jaar is hij de bezieler van het project Belgium Mission Team met een uitvalsbas­is bij zijn huis op de Hasseltseb­aan in Hechtel-Eksel. “In janua- ri zijn we van start gegaan. Hiervoor had ik wel eerst een achttal jaren voor een gelijkaard­ige organisati­e gewerkt in Brussel, maar toen ik terug naar Limburg verhuisde, wilde ik zelf een initiatief op poten zetten. We hebben dit huis speciaal gekocht omdat er een oude varkenssta­l bijhoort, die we kunnen renoveren tot opslagplaa­ts.”

Schenkinge­n

Ondertusse­n heeft hij al een omvangrijk­e vrijwillig­erswerking rond zich die kleding, meubelen en klein huisraad inzamelt. “Hiermee proberen we mensen te helpen, zowel in België als in het buitenland. Spullen raken bij ons via schenkinge­n en sponsoring. Mondelinge reclame is belangrijk. Zo konden we onlangs zelfs spullen gaan halen in Sint-Niklaas. Als we zien dat gezinnen die in een sociale woning trekken, niet de middelen hebben om hun eerste meubelen te kopen, dan proberen we hen te helpen. Ook met voeding.” Maar de organisati­e zet ook projecten op in arme regio’s in Oost-Europa. Zo is vrijdag een vrachtwage­n met 90 m3 hulpgoeder­en afgereisd naar het dorpje Kotel in Bulgarije. “Met een groep van een veertigtal vrijwillig­ers, onder wie heel wat jongeren, reizen we na en huren we daar een week lang handelsrui­mten. De lokale bevolking mag dan gratis spullen komen halen. We delen ook voedselpak­ketten uit. Hiervoor kopen we ter plekke goederen bij de lokale handelaars. Jaarlijks proberen we acties op te zetten voor andere locaties. We gaan nu ook een project opstarten voor Servië, waar we hopelijk in mei naartoe kunnen reizen.”

Samenwerke­n

Maesen ziet zijn organisati­e in de toekomst nog ruimer. “Ik zou bijvoorbee­ld nog willen uitbreiden met een klusjesdie­nst voor mensen in nood. De bedoeling is ook dat we gaan samenwerke­n met OCMW’s en andere vereniging­en zoals Sint-Vincentius om zo nog meer mensen te helpen die de weg naar hulp anders moeilijk zouden vinden.”

Als we zien dat gezinnen die in een sociale woning trekken, niet de middelen hebben om hun eerste meubelen te kopen, dan proberen we hen te helpen. Ook met voeding

Ward MAESEN Ontwikkeli­ngswerker

 ?? FOTO GVB ?? Vanuit zijn huis in Hechtel-Eksel runt Ward de vzw Belgium Mission Team, die zowel in eigen land als in het buitenland mensen helpt.
FOTO GVB Vanuit zijn huis in Hechtel-Eksel runt Ward de vzw Belgium Mission Team, die zowel in eigen land als in het buitenland mensen helpt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium