Het Belang van Limburg

“HOE OUD BEN JIJ?”

- Raymond DE CONDÉ

Ze zijn vaak grijs en wat corpulente­r, zingen liedjes uit de vorige eeuw, maar zijn nog even nerveus als de kids. ‘The Voice Senior’, waarvan de opnamen zaterdag zijn begonnen, is van dezelfde familie als ‘The Voice van Vlaanderen’ en ‘The Voice Kids,’ maar de deelnemend­e senioren zijn toch een buitenbeen­tje: opa en oma laten zich immers niet gek maken.

passeerden zestien van de veertig geselectee­rde kandidaten in de eerste Blind Audition voor de jury: Dana Winner, Natalia, Walter Grootaers en Helmut Lotti. “Hoe oud ben jij?”, vraagt Dana Winner aan Willy, die net ‘Take It Easy’ van The Eagles heeft gezongen. “Ik kom uit Koekelare”, ontwijkt Willy de vraag. En hij vertelt dat hij in 1997 een concert van The Eagles heeft meegemaakt in Flanders Expo, waar toen ook Walter Grootaers aanwezig was. “Ik stond toen naast u”, herinnert Willy zich alsof het gisteren was. Voor Lucien, die een Italiaans lied heeft gezongen en applaus kreeg voor zijn hoge noten, is het eveneens een weerzien met een jurylid: “Helmut, 26 jaar geleden, weet je dat nog? Wij deZaterdag den toen mee aan soundmixsh­ows. Maar hij was altijd voor mij.” Tom McGuire, een crooner met een strikje is in The Bronx geboren en dertig jaar geleden in België beland voor de liefde. Hij zingt ‘New York State Of Mind’. “I was frightened to death,” bekent hij. Tenslotte is er Peter, een vrolijke man met een grijze kuif en een snor. Hij zingt ‘Marina’, maar heeft het nummer versneld tot een boogieritm­e. Ambiance! Hij gaat de juryleden één voor één kussen en vertelt dat hij in 1966 in het voorprogra­mma stond van The Rolling Stones in Schaarbeek.

“Één keer gedraaid”

“Ik heb me maar één keer gedraaid”, vertelt Helmut Lotti achteraf. “Het probleem is dat wij elk maar vier kandidaten mogen hebben. In totaal gaan er immers maar 40 passeren. Ik zie eigenlijk niet veel verschil met de gewone Voice: ook daar heb je mensen die twijfelen aan zichzelf, maar echt goed zijn en anderen die denken dat ze fantastisc­h zijn. En dat niet zijn.” Walter Grootaers: “Deze senioren komen hier niet omdat ze denken dat ze nog carrière kunnen maken. Ze komen om zich te amuseren. Ze komen om hun kleinkinde­ren te laten zien wat ze vroeger allemaal gedaan hebben en dat ze eigenlijk wel kunnen zingen.” “Dat is het grote verschil met ‘The Voice van Vlaanderen’,” legt Dana Winner uit. “Voor die senioren is het geen must meer. De druk is hier niet zo groot. Het is bewonderen­swaardig dat ze de moed hebben om dit nog te doen. De vrouwen zijn hier in de minderheid. Op een bepaalde leeftijd verandert het vibrato in je stem en vrouwen op leeftijd hebben er meer moeite mee om dat onder controle te houden dan mannen. Maar ik heb hier vrouwen van in de zeventig gezien die ongeloofli­jk goed voor de dag komen. Vroeger gingen oudere vrouwen donker gekleed en gebukt onder het werk. Nu staan ze daar nog met allure.”

Jonge kijkers

VTM mikt- vanwege de reclame op kijkers van 18 tot 54 jaar. Gaan die kijken naar zingende 60-plussers? “Afgaande op de ervaring in Duitsland en Nederland lijkt dat geen probleem te zijn”, weet Walter Grootaers. “Daar kijken juist heel veel jonge mensen. Zij ontdekken in dit programma muziek uit de jaren 60 en 70, die ze helemaal niet kennen. Laatst kwam mijn dochter van 13 thuis met een nummer waar ze gek van was: ‘Build Me A Butter Cup’ van The Foundation­s. Ik zeg: ‘Daar was ik ook gek van toe ik 13 was.’ ‘Is dat dan al zo oud?’, vroeg ze. Dus ik begrijp dat veel jonge mensen in Duitsland en Nederland kijken.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? De juryleden van ‘The Voice Senior’: Dana Winner, Natalia, Walter Grootaers en Helmut Lotti.
FOTO WIM KEMPENAERS De juryleden van ‘The Voice Senior’: Dana Winner, Natalia, Walter Grootaers en Helmut Lotti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium