Het Belang van Limburg

Terecht onderuit

Cl. Brugge - Oostende 4-0

- Bob FAESEN

In een kletsnat en bar koud Mambourg is STVV er niet in geslaagd om de top zes in te duiken. Cristian Benavente smeerde met een rake kopbal de Kanaries een terechte 1-0-nederlaag aan. “Wij hebben een non-match gespeeld”, was STVV-trainer Marc Brys na afloop duidelijk.

STVV heeft zijn sterke prestatie tegen Club Brugge (2-2) van het voorbije weekend niet kunnen bevestigen in Charleroi. De thuisploeg nam vanaf het begin het heft in handen en kampeerde op de Truiense helft. Nurio en Osimhen lieten voor rust de 1-0 liggen, maar in de tweede helft opende Cristian Benavente met een rake kopbal alsnog de score. STVV, dat voor rust naliet om via Alexis De Sart op een diefje op voorsprong te komen, probeerde daarna nog. Zonder succes, de nederlaag was meer dan verdiend.

Dat zag ook trainer Marc Brys. “Wij hebben een non-match gespeeld”, klonk het. “We waren veel te nerveus en te slordig in de passing. Daardoor leden we veel te snel balverlies en moesten we veel achter de bal lopen. Er zat een zekere vorm van vermoeidhe­id in het elftal. In het slot van de eerste helft kreeg Alexis De Sart nog een prima kans op de 0-1. Het was het enige noemenswaa­rdige dat we voor rust konden realiseren.”

Pompen

Brys zag hoe zijn ploeg na het doelpunt van Benavente het initiatief kreeg van Charleroi. “Dat is normaal als je achterstaa­t. De laatste minuten ga je wat pompen en hoop je dat de bal nog goed valt. We kwamen nog dichtbij met de kopbal van Casper De Norre, maar verdienden niet meer dan deze nederlaag. Jammer, want als we punten hadden gepakt, deden we een goede zaak in het klassement. We laten na om die top zes in te duiken, maar dat blijft een doel voor ons. Het zou flauw zijn om dat te ontkennen wanneer je er zo dichtbij staat.”

De nederlaag ziet de Truiense T1 als een wake-up call. “Het zal even herbronnen worden. De dash ontbrak. Daar zal de komende dagen over gebabbeld worden. We moeten weer oppikken wat ons zo goed en zo sterk maakte.”

Spiegel van Mazzu

Een van de redenen voor het gigantisch­e niveauvers­chil met de thuismatch tegen Club Brugge zit hem in het mentale plaatje. Brys: “Het was kort dag voor ons. Dat was een wedstrijd waar onze spelers naartoe hebben geleefd en die echt in hun hoofden zat. Blijkbaar is het moeilijk om even ambitieus te blijven, al moet ik zeggen dat die wedstrijd tegen Club ons veel energie heeft gekost.”

Een andere reden was het tactisch plannetje van Felice Mazzu. De Charleroi-trainer koos verrassend voor een systeem met drie centrumver­dedigers. “Tot voor deze match hebben ze nog nooit zo gespeeld. Toen we het scheidsrec­htersblad onder ogen kregen, wisten we snel dat onze opstelling­en gingen spiegelen. Dat is de verdienste van Charleroi, maar anderzijds waren wij niet goed.” Opvallend: toen het moest gebeuren vielen met Casper De Norre en Steven De Petter twee spelers in die doorgaans een defensieve rol op zich nemen. Waarom? “Steven is een aanjager. Endo zat, net als anderen, niet in de match. Met Steven hadden we gedacht het middenveld weer in handen te nemen met goede verovering­en en het spel te versnellen. Hij heeft zijn best gedaan. Wat De Norre betreft: Acolatse zat er tegen Brugge in de slotfase al doorheen”, aldus Brys

Door de nederlaag ziet STVV, nog steeds zevende in de stand, de Carolo’s naderen tot op één punt. CHARLEROI: Penneteau – Marinos, Martos, Dessoleil, Willems, Nurio – Hendrickx, Ilaimahari­tra, Benavente – Perbet, Osimhen

STVV: Steppe – Botaka, Tomiyasu, Teixeira, Garcia, Acolatse – De Sart, Asamoah, Endo, Kamada – Boli VERVANGING­EN: 45’ De Sart door Ceballos, 75’ Endo door De Petter, 82’ Acolatse door De Norre, 82’ Perbet door Niane, 88’ Benavente door Gholizadeh

DOELPUNTEN: 66’ Benavente 1-0

GELE KAARTEN: 55’ Boli, 63’ Botaka, 76’ Martos SCHEIDSREC­HTER: Christof Dierick TOESCHOUWE­RS: 7521

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Benavente lichtte de Kanaries letterlijk en figuurlijk het voetje.
FOTO JEFFREY GAENS Benavente lichtte de Kanaries letterlijk en figuurlijk het voetje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium