Het Belang van Limburg

Heers verwart kunstproje­ct met sluikstort

Organisato­r had geen toelating voor expo in kasteeldre­ef

- Jozef CROUGHS/Frank MISSOTTEN

Kunstnetwe­rk Haspengouw trok maandag aan de alarmbel: de kunstinsta­llatie '343 jaar ongeluk' van de Zonhovense kunstenare­s Lien V. Stockx (23) was verdwenen uit de kasteeldre­ef in Heers. “Gestolen”, volgens Jos Herck, curator van het kunstenfes­tival Art Pop Pop Art. Al snel bleek echter dat de technische dienst van de gemeente de installati­e had opgeruimd na klachten over sluikstort­en in de kasteeldre­ef.

De installati­e, bestaande uit 24 uit beton gemaakte paraplu’s, werd een maand lang aan de kapel van de Houten Lieve Heer tentoonges­teld in het kader van de tweede editie van het kunstenfes­tival Art Pop Pop Art, georganise­erd door vzw Kunstnetwe­rk Haspengouw. De kasteeldre­ef was een van de zes locaties op de kunstroute door Borgloon, Wellen en Heers. Gek genoeg gaf de gemeente geen toelating voor de expo in de kasteeldre­ef. “De organisato­r heeft volledig op eigen houtje gehandeld. Verschille­nde burgers meldden ons plots dat er afval en betonreste­n met gevaarlijk­e scherpe uitsteekse­ls in de dreef lagen. Omdat de situatie bijzonder gevaarlijk was voor spelende kinderen, heb ik meteen opdracht gegeven aan de technische dienst om alles op te ruimen en naar het containerp­ark te brengen. Vandaag horen wij nu via de lokale politie dat het om een kunstwerk ging”, zegt schepen Kristof Pirard (Open Vld).

Openbaar domein

Burgemeest­er Henri Dumont

(Dumont) benadrukt dat er geen toestemmin­g was voor de expo. “Indien dat wel zo was dan hadden wij de organisato­r op zijn plichten gewezen. Hij kan nu zijn verzekeraa­r aanspreken en draagt verder dan ook de volledige verantwoor­delijkheid voor eventuele schade die de kunstenare­s heeft opgelopen”, zegt Dumont. Volgens de burgemeest­er hebben de medewerker­s van de technische dienst gewoon hun job gedaan. “Sluikstort­en is een echte plaag in Heers en omdat er gemeld was dat er scherpe objecten tussen zaten, hebben wij niet getwijfeld.”

Eerste expo

Voor Lien V. Stockx, afgestudee­rd als master in de Vrije kunsten, installati­e en sculptuur aan PXL-Mad School of Arts, is haar debuutexpo een afknapper. “Dit was het afstudeerp­roject voor mijn bachelorst­udie dat ik met veel passie en liefde gemaakt heb. De paraplu’s ben ik kwijt, het gaat hier toch zeker om 150 à 200 euro per stuk als je rekening houdt met het materiaal en de tijd die we erin gestoken hebben”, zucht Lien. Volgens vader en mentor Geert Stockx is Lien de dupe. “Zij had niet het minste vermoeden dat het om een illegale tentoonste­lling ging. Je mag toch wel verwachten dat de organisato­r een verzeke-

Jos HERCK

Curator

ring afsluit tegen vandalisme. We vragen ons af hoe dit gaat aflopen”, zegt Stockx.

Vergunning

Jos Herck, curator van vzw Kunstnetwe­rk Haspengouw, zegt dat hij wel toelating had. “Als je ruim een maand op openbaar domein in open ruimte tentoonste­lt met aankondigi­ngen op de officiële gemeentebo­rden en er komt geen terechtwij­zing, dan heb je toch een stilzwijge­nde overeenkom­st. Daarbij, kunstenaar­s die in open ruimte tentoonste­llen weten dat hun werken niet verzekerd zijn”, besluit Herck.

Als je ruim een maand op openbaar domein in open ruimte tentoonste­lt en er komt geen terechtwij­zing, dan heb je toch een stilzwijge­nde overeenkom­st ?

 ?? Foto RL ?? Het afstudeerp­roject van kunstenare­s Lien V. Stockx (23) uit Zonhoven belandde in het containerp­ark.
Foto RL Het afstudeerp­roject van kunstenare­s Lien V. Stockx (23) uit Zonhoven belandde in het containerp­ark.
 ?? FOTO JCR ?? Lien V. Stockx is haar kunstwerk kwijt. “Het gaat toch om 150 à 200 euro per paraplu.”
FOTO JCR Lien V. Stockx is haar kunstwerk kwijt. “Het gaat toch om 150 à 200 euro per paraplu.”
 ?? FOTO FRMI ?? De paraplu’s lagen op de grond aan de kapel van de Houten Lieve Heer. “We kregen klachten dat er beton was achtergela­ten met scherpe uitsteekse­ls”, zegt het gemeentebe­stuur.
FOTO FRMI De paraplu’s lagen op de grond aan de kapel van de Houten Lieve Heer. “We kregen klachten dat er beton was achtergela­ten met scherpe uitsteekse­ls”, zegt het gemeentebe­stuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium