Het Belang van Limburg

Minder straf voor wie uit de biecht klapt

Speurders hopen spijtoptan­ten dankzij nieuwe wet alsnog aan de praat krijgen

- Yves BARBIEUX/Mark EECKHAUT/Pieter HUYBERECHT­S

BRUSSEL - Handlanger­s die drieëndert­ig jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel alsnog hun geweten willen zuiveren: op hen hebben de Bende-speurders hun hoop gevestigd. “De nieuwe wet op spijtoptan­ten laat toe om zo’n kroongetui­ge desnoods in beschermin­g te nemen”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerd­er van het federaal parket. Daarnaast wil het gerecht nu eindelijk weten wie het onderzoek heeft gemanipule­erd.

De speurders naar de Bende van Nijvel hebben er lang om gesmeekt, en eindelijk is hij er: de wet die spijtoptan­ten strafvermi­ndering biedt. Indien hun verklaring­en helpen om het mysterie rond de Bende op te lossen, kunnen ze zelfs een een statuut van beschermde getuige krijgen. “De enige manier om mensen aan de praat te krijgen die op een of andere manier bij de feiten van de Bende betrokken zijn geweest”, is de redenering.

Tot dusver mochten de pentiti slechts op een gunst van het gerecht rekenen indien zij niet zelf betrokken waren bij de feiten waarover ze uit de biecht klapten. Sinds 17 augustus kunnen ook de betrokkene­n zelf toegevinge­n krijgen – zoals strafvermi­ndering – indien zij “substantië­le, onthullend­e, oprechte en volledige verklaring­en afleggen over de betrokkenh­eid van derden of zichzelf in zeer ernstige misdrijven (terreurdad­en, valsemunte­rij, doodslag en criminele organisati­e). Gegevens die bovendien op geen enkele andere manier kunnen verkregen worden”. Exact de situatie waarin het Bendedossi­er zich bevindt. “Hopelijk kan deze nieuwe wet mensen die van ver of van dichtbij betrokken zijn geweest bij feiten van de Bende, overtuigen om toch nog hun verhaal te doen”, zegt Eric Van der Sypt. “Wellicht hebben dergelijke getuigen er tot dusver het zwijgen toe gedaan, omdat ze vreesden anders de volle laag te krijgen. Dat kan nu anders. Mocht blijken dat ze door hun getuigenis bedreiging­en zouden krijgen, maken ze zelfs aanspraak op het statuut van beschermde getuige.”

Onderzoek gemanipule­erd

Het gerecht wil niet alleen “betrokken” getuigen horen. Het is ook op zoek naar verklaring­en die kunnen aantonen wie het onderzoek gemanipule­erd heeft. Want daar zijn de speurders meer dan ooit rotsvast van overtuigd. “Daags na de laatste Bende-overval op de Delhaize van Aalst (9 november 1985, 8 doden, nvdr.) zag een getuige hoe onbekenden ’s nachts aan de zwaaikom onder het hellend vlak van Ronquières aan de nummerplaa­t van een wagen sleutelden”, vertelt Van der Sypt. “Een man gooide een zak in het kanaal Brussel-Charleroi. Een duiker werd uitgestuur­d, maar die vond niets. En plots, een jaar later, visten speurders op dezelfde plaats vuilniszak­ken uit het water, met daarin onder meer Bendewapen­s en een koffertje van de Delhaize van Aalst. In 2013 bleek al dat die bewijsstuk­ken enkele maanden voor ze werden gevonden in het water waren gegooid. Wij zeggen nu: slechts enkele dagen voordien. Wie hield dat bewijsmate­riaal zo lang bij en gooide het in het water, op de plaats waar hij wist dat duikers zouden gaan zoeken?” Bovendien diepte een duiker in 1986, enkele uren voor de vuilniszak­ken werden gevonden, een jutezak op uit diezelfde zwaaikom. “Zeker 25 tot 30 kg zwaar”, herinnert hulpduiker Joseph Goossens zich. “Maar wij kregen de gelegenhei­d niet om de zak te openen. Drie mannen, die op afstand in een R4’tje (toen de dienstwage­n van de rijkswacht­ers in burger, nvdr.) zaten toe te kijken, namen ze mee.” Wat er in de zak zat, en wie die drie mannen waren, is nooit achterhaal­d.

“Wij willen getuigen horen die tijdens die periode verdachte handelinge­n op die plaats langs het kanaal gezien hebben”, besluit Van der Sypt.

→ Getuigen kunnen terecht op het gratis nummer 0800/30.30 of op opsporinge­n@police.belgium.eu

 ?? Foto BELGA ?? In november 1986 diepten duikers verschille­nde stukken bewijsmate­riaal op uit het kanaal Brussel-Charleroi. Nu blijkt dat die bewijsstuk­ken slechts een paar dagen voordien in het water waren gegooid.
Foto BELGA In november 1986 diepten duikers verschille­nde stukken bewijsmate­riaal op uit het kanaal Brussel-Charleroi. Nu blijkt dat die bewijsstuk­ken slechts een paar dagen voordien in het water waren gegooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium