Het Belang van Limburg

Nieuwe winteropva­ng Hasseltse daklozen start maandag

Koude nachten eisen twee levens in Brussels

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De koude van de afgelopen dagen heeft twee levens geëist in Brussel. Twee dakloze vrouwen stierven er nadat ze de nacht op straat moesten doorbrenge­n. In Hasselt start de winteropva­ng voor daklozen volgende maandag, op een nieuwe locatie vlakbij de politie en brandweer. “Maar wie nu al dringend een slaapplek nodig heeft, wordt uiteraard geholpen”, benadrukt Hasselts OCMW-voorzitste­r Brigitte Smets (sp.a). “Wij laten niemand in de kou staan.”

Afvalophal­ers van Net Brussel troffen maandagoch­tend in Schaarbeek het levenloze lichaam van een 41-jarige dakloze vrouw aan. Het slachtoffe­r stierf aan onderkoeli­ng, nadat ze de nacht op straat had doorgebrac­ht. Dinsdagoch­tend werd in de hoofdstad opnieuw een dakloze vrouw van ongeveer 50 jaar oud dood teruggevon­den. Hoewel haar overlijden door het parket nog als verdacht wordt beschouwd, is er een sterk vermoeden dat ook deze vrouw stierf door de koude. Ondanks de overlijden­s gaat de Brusselse winteropva­ng, die normaal half november start, niet vroeger open. “Wij voorzien het hele jaar door opvang, en daar zijn nog voldoende plaatsen beschikbaa­r”, stelt de woordvoerd­er van bevoegd Brussels minister Pascal Smet (sp.a). “Ook maandagavo­nd waren er vrije bedden. Er wordt niemand geweigerd.”

Douches en ontbijt

In Limburg start Hasselt volgende maandag met de jaarlijkse winteropva­ng voor daklozen. Die is voor het eerst ondergebra­cht in een hangar tegenover het nieuwe politiegeb­ouw aan de ZwarteBrug­straat, vlakbij het Albertkana­al. “Er staan 25 bedden klaar met aparte slaapplaat­sen voor mannen en vrouwen”, legt OCMW-voorzitste­r Brigitte Smets uit.

Vorig jaar werden de daklozen nog te slapen gelegd op veldbedjes in het oude radiogebou­w aan de Kempische Steenweg. “Geen ideale situatie, maar daar is nu veranderin­g in gekomen. Bovendien bieden we voortaan douches en een gratis ontbijt aan. We zetten ook al een tijdje een straatverp­leegkundig­e in die een aanspreekp­unt vormt voor daklozen met medische problemen.”

Te streng

Hoewel de winteropva­ng pas over vijf dagen start, moet volgens Smets geen enkele Hasseltse dakloze de nacht noodgedwon­gen op straat doorbrenge­n. “Wij zoeken voor iedereen een oplossing, het hele jaar door. Alles begint uiter- aard bij het OCMW en Centrum Algemeen Welzijnswe­rk (CAW). Maar wie daar door een bepaalde problemati­ek niet terecht kan, krijgt bijvoorbee­ld een bed in de jeugdherbe­rg. Maandagnac­ht zijn er nog twee daklozen door het CAW opgevangen.”

Toch hebben er volgens Marcel Vanhex van De Trawanten, een Hasseltse vzw die daklozen bijstaat, de afgelopen nachten verschille­nde mensen de nacht op straat doorgebrac­ht in Hasselt. “Het OCMW hanteert een resem voorwaarde­n waaraan daklozen moeten voldoen alvorens ze in aanmerking komen voor een slaapplek. Die zijn naar onze mening veel te streng. Sommigen verkiezen dan nog liever een ijskoude nacht op straat.”

Wij zoeken voor iedereen een oplossing, het hele jaar door. Wij laten niemand in de kou staan

Brigitte SMETS OCMW-voorzitste­r Hasselt

Het OCMW hanteert te strenge voorwaarde­n waaraan daklozen moeten voldoen voor ze een slaapplek krijgen

Marcel VANHEX vzw De Trawanten

Selectieve opvang

Brigitte Smets benadrukt dat iedereen zich aan een minimum aan regels en procedures moet houden. “Zo moet elke dakloze uiteraard bekend zijn bij onze OCMW-diensten. Daarnaast moet elke Limburgse gemeente zijn verantwoor­delijkheid opnemen. Wij kunnen niet instaan voor de opvang van mensen uit de hele provincie.” Maandag zit vzw De Trawanten samen met het OCMW voor een gesprek. “Dan hopen we duidelijk te horen te krijgen wie wel, en wie niet in aanmerking komt voor de winteropva­ng”, besluit Vanhex. “Want tot vorig jaar ging het volgens ons om een te selectieve groep die in begeleidin­g moest zijn bij een van de Hasseltse instelling­en.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De nieuwe winteropva­ng, met 25 bedden, douches en een gratis ontbijt, opent maandag vlakbij het nieuwe politiegeb­ouw.
Foto SERGE MINTEN De nieuwe winteropva­ng, met 25 bedden, douches en een gratis ontbijt, opent maandag vlakbij het nieuwe politiegeb­ouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium