Het Belang van Limburg

Hoger onderwijs wijst studenten zelden de deur: 21 gevallen in 5 jaar

-

BRUSSEL - “In de laatste vijf jaar zijn er aan de Vlaamse universite­iten amper zes studenten uitgeslote­n”, zegt Vlaams Parlements­lid Chris Janssens (Vlaams Belang, foto) die de informatie heeft gevraagd aan onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). Aanleiding was de rel rond Dries Van Langenhove­n, de oprichter van Schild&Vrienden die niet meer welkom was bij de UGent.

Dries Van Langenhove­n werd meteen na de ophefmaken­de ‘Pano’-uitzending buitengeze­t door de Universite­it Gent. Het zag er zelfs naar uit dat hij zijn studies niet mocht afmaken. Dat werd achteraf wel door een rechtbank deels herroepen. “Ik wil hem niet verdedigen, maar de beslissing van de universite­it was buiten proportie, want de feiten zijn niet aan de universite­it zelf gebeurd”, vindt Chris Janssens. Crevits heeft om op de vraag van Janssens te antwoorden via de regeringsc­ommissaris­sen informatie opgevraagd bij alle scholen en universite­iten. “Daaruit blijkt ook dat uitsluitin­g uitzonderl­ijk is. Bij de universite­iten zijn er 61 tuchtproce­dures opgestart die in zes gevallen hebben geleid tot een uitsluitin­g. Het aantal schorsinge­n is hier ook beperkt tot elf. De redenen voor schorsinge­n en uitsluitin­gen zijn divers: examenfrau­de, zedenfeite­n, schriftver­valsing, geweld op de campus, het verstoren van activiteit­en tot het niet naleven van afspraken.” Bij de hogeschole­n zijn er de laatste vijf jaar 104 tuchtproce­dures opgestart waarna in vijftien gevallen beslist werd om een student uit te sluiten voor een periode van enkele jaren of voor altijd. “Ook de schorsinge­n vallen mee: in vijf jaar tijd zijn er amper elf studenten geschorst.” In totaal gaat het dus om 21 uitsluitin­gen in het hoger onderwijs in vijf jaar tijd. Een peulschil in verhouding tot de 239.000 studenten.

Limburg

Hoe zit het in Limburg? Bij PXL zijn er de voorbije vijf academieja­ren drie studenten geschorst en zijn er negen tuchtproce­dures opgestart. “We hebben één student geschorst en vervolgens voor de rest van het academieja­ar uitgeslote­n omdat die vanuit zijn stageplaat­s vertrouwel­ijke gegevens had gelekt’”, zegt directeur Onderwijs Heidi Croes. “Verder is er ook vorig jaar één handgemeen geweest tussen twee meisjes die verliefd waren op dezelfde jongen. Eén meisje is twee dagen uitgeslote­n, het andere heeft een waarschuwi­ng gehad.”

Aan de UHasselt hebben in het academieja­ar 2016-2017 drie studenten, onder wie een doctoraats­student, een tuchtstraf gekregen. De laatste vijf jaar is niemand uitgeslote­n. “Ik vond het trouwens een merkwaardi­ge beslissing van de Gentse rector om die Van Langenhove helemaal uit te sluiten”, zegt rector Luc De Schepper. Voor de hogeschool UCLL zijn er geen aparte cijfers beschikbaa­r voor Limburg. Uit die gezamenlij­ke cijfers blijkt dat er in vijf jaar tijd elf tuchtproce­dures zijn opgestart en niemand is uitgeslote­n. “We vinden uitsluitin­g geen productiev­e maatregel”, zegt directeur Marc Vandewalle.

 ?? Foto BOBE ?? Chris Janssens.
Foto BOBE Chris Janssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium