Het Belang van Limburg

Genkse smokkelben­de verwerkt coke in kledij

Toxicoloog: “Eenvoudig, maar geen efficiënt proces”

- Thomas JANSEN

GENK/ALKEN/OPGLABBEEK - Politiezon­e Carma heeft bij huiszoekin­gen in Genk, Alken en Opglabbeek een bende opgerold die minstens 1,8 kilogram cocaïne gesmokkeld heeft. De drugs waren via een chemisch proces verwerkt in kledij, om daarna in Genk opnieuw onttrokken te worden. “Een vrij eenvoudige en moeilijk traceerbar­e techniek, maar niet de meest efficiënte”, zegt toxicoloog Christophe Stove (UGent).

rond 5 uur vielen speurders van politie Carma, in samenwerki­ng met de speciale eenheden en een arrestatie­team van Politie LRH, binnen in drie woningen. Die huiszoekin­gen kaderen in een onderzoek naar de verkoop van verdovende middelen en vereniging van misdadiger­s. In iedere woning werd drugs gevonden en een verdachte gearrestee­rd. Het gaat om drie dertigers uit Genk.

In de Genkse woning werd bovendien een ovenschaal aangetroff­en, met daarin 200 gram van een witte substantie. Dat bleek cocaïne te zijn. “Het was het typerende resultaat van het proces waarbij kledij geïmpregne­erd wordt met drugs”, zegt Bruno Coppin van het Limburgse parket. “Wellicht heeft er voorheen 2 kilogram cocaïne in die ovenschaal gezeten. De kledij zelf is voor alle duidelijkh­eid niet gevonden.”

Bananen

Het impregnere­n van cocaïne is een techniek die zo’n 15 jaar geleden voor het eerst in de media opduikt. Volgens toxicoloog Christophe Stove (UGent) gaat het om een vrij eenvoudig proces. “Eerst maken ze de cocaïne vloeibaar, en dan drenken ze kledij in een bad of een kuip met die vloeibare substantie”, zegt Stove. “Daarna laat je de kledij drogen, en is de cocaïne als poeder minder makkelijk traceerbaa­r. Om de drugs weer los te weken, moet je dat extraheren met een geschikt solvent, dat je weer laat verdampen. Wat overblijft, is het cocaïnepoe­der.” Omdat de smokkel enkel aan het licht komt als het niet lukt, is het niet met zekerheid te zeggen of impregnati­e vaak gebruikt wordt. Maar geschat wordt dat het niet zo courant is. “Als het niet goed gedaan is, is het wel zichtbaar op de kledij”, zegt Stove. “En je moet ook dikke kledij gebruiken, wat in sommige omstandigh­eden verVrijdag­ochtend dacht is. Het risico op ontdekking is dus reëel, en de hoeveelhei­d coke die je kan smokkelen is beperkt. In een lading bananen krijg je nog altijd meer kwijt.”

De drie verdachten zijn vrijdagnam­iddag voor de onderzoeks­rechter geleid. Twee van hen werden aangehoude­n.

Het risico op ontdekking via deze techniek is reëel, en de hoeveelhei­d cocaïne die je kan smokkelen beperkt. In een lading bananen krijg je nog altijd meer kwijt Christophe STOVE

Toxicoloog

 ?? Foto HBVL ?? In een Genkse woning werd een ovenschaal aangetroff­en, met daarin 200 gram cocaïne.
Foto HBVL In een Genkse woning werd een ovenschaal aangetroff­en, met daarin 200 gram cocaïne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium