Het Belang van Limburg

Decumul kost Wallonië geld

Ophef over 1,5 miljoen aan uittreding­svergoedin­gen voor Waalse parlementa­iren

- Timmie VAN DIEPEN

NAMEN - Ophef in Wallonië: de nieuwe decumulreg­eling in het Waals Parlement zal de belastingb­etaler zo’n 1,5 miljoen euro kosten. Parlements­leden die hun job niet meer mogen combineren met een lokaal mandaat, moeten zelf vertrekken. Toch strijken ze een uittreding­svergoedin­g van elk zowat 100.000 euro op.

In 2010 voerde de toenmalige Waalse meerderhei­d van PS, cdH en Ecolo een strenge decumulreg­eling in. Tot de lokale verkiezing­en van oktober dit jaar gold er een overgangsr­egeling, maar vanaf nu is er geen ontkomen meer aan. Voortaan mag in Wallonië slechts een kwart van alle parlements­leden per fractie een uitvoerend­e gemeenteli­jke functie uitoefenen, zoals burgemeest­er, schepen of OCMW-voorzitter. De rest moet de keuze maken. Gevolg is dat er vanaf 1 december wellicht 15 Waalse volksverte­genwoordig­ers afstand zullen doen van hun parlements­zetel, omdat ze ook lokaal actief zijn. Hoewel de bedoeling van de decumulreg­eling net is om de inkomens van politici af te toppen en te vermijden dat ze allerlei mandaten combineren, zal net deze decumulreg­eling de belastingb­etaler nu een aardige duit kosten.

Overmacht

De parlementa­iren in kwestie doen namelijk beroep op een uittreding­svergoedin­g van elk zowat 100.000 euro, omdat ze hun beslissing niet als een vrijwillig vertrek beschouwen, maar als een geval van overmacht. De kostprijs van 1,5 miljoen euro wordt opgenomen in het budget van 12,5 miljoen dat voorzien is voor de hernieuwin­g van het parlement na de verkiezing­en in mei volgend jaar. Dat de parlements­leden ondanks de goede bedoelinge­n van het cumulverbo­d goed voor zichzelf zorgen, komt hen in de Waalse publieke opinie op zware kritiek te staan. Volgens critici gaat het om een zelfgeorga­niseerde jackpot, die het door henzelf zo vaak verfoeide populisme alleen maar in de hand werkt. Een van de betrokken parlements­leden heeft intussen al laten weten afstand te doen van de vertrekpre­mie. De uittreding­svergoedin­gen bestaan ook in de andere Belgische parlemente­n. Ze werden ingevoerd omdat parlements­leden na afloop van hun mandaat geen recht hebben op een werklooshe­idsuitkeri­ng.

In het Vlaams Parlement, waar sp.a ook een decumulreg­eling hanteert, zal het niet tot een gelijkaard­ige regeling komen, zo zegt parlements­voorzitter Jan Peumans. “Wij zijn daarin het strengste van alle parlemente­n. Alleen wie door echte overmacht, zoals langdurige ziekte, voortijdig ontslag neemt, krijgt een vertrekpre­mie.” Federaal blijven er wel uitzonderi­ngen mogelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? In het Waals parlement mag nog maar een kwart van de leden van elke fractie een uitvoerend lokaal mandaat combineren met een zitje in het halfrond. De rest moet de keuze maken.
FOTO BELGA In het Waals parlement mag nog maar een kwart van de leden van elke fractie een uitvoerend lokaal mandaat combineren met een zitje in het halfrond. De rest moet de keuze maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium