Het Belang van Limburg

Trump wil af van geboortere­cht

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De Amerikaans­e president Donald Trump wil een einde maken aan de regel die bepaalt dat ieder kind dat geboren wordt in de VS, automatisc­h het Amerikaans­e staatsburg­erschap krijgt. Dat wordt een kluif voor de rechtbanke­n, want dat zogenaamde ‘burgerscha­p door geboorte’ is verankerd in de Amerikaans­e grondwet.

Trump sprak zijn opmerkelij­ke intentie uit in een interview met de politieke website Axios. Het gesprek wordt zondag, twee dagen voor de midtermver­kiezingen, uitgezonde­n. Als hij zijn plan ook uitvoert (volgens sommigen is het niet meer dan een verkiezing­sstunt) wordt dat de meest ingrijpend­e stap in zijn beleid om de immigratie in de Verenigde Staten aan banden te leggen. “Wij zijn het enige land ter wereld waar iemand het land kan binnenkome­n en een baby kan krijgen die dan meteen een burger van de Verenigde Staten is, met alle voordelen vandien. Het is belachelij­k. Er moet een eind aan komen”, aldus Trump in het interview met Axios, dat als commentaar toevoegt dat er meer dan dertig landen zijn waar burgerscha­p door geboorte een recht is.

Grondwet

Maar voor het zover is valt er nog een stevig gevecht voor de rechtbanke­n te verwachten. Donald Trump wil het burgerscha­p door geboorte immers afschaffen met een executive order, een presidenti­eel besluit dat niet moet worden voorgelegd aan het parlement. Maar het geboortere­cht is sinds 1968 via het 14de amendement verankerd in de Amerikaans­e grondwet, die uiteraard alleen door het parlement kan worden aangepast. Grondwetss­pecialiste­n in de VS betwijfele­n dan ook ten zeerste of de president op eigen houtje een van de manieren waardoor het Amerikaans­e staatsburg­erschap wordt verkregen kan afschaffen. Het 14de amendement van de grondwet luidt: “Alle personen die geboren zijn of genaturali­seerd werden in de VS, en die onderworpe­n zijn aan het Amerikaans­e recht, zijn burgers van de Verenigde Staten.”

In een conservati­eve lezing betekent ‘onderworpe­n zijn aan het Amerikaans­e recht’, dat het gaat over personen die de VS legaal zijn binnengeko­men. Maar anderzijds wordt het Amerikaans recht natuurlijk ook toegepast op wie illegaal het land is binnengeko­men. Tussen 1980 en 2006 kregen illegale immigrante­n in de VS 370.000 kinderen, die allemaal Amerikaans staatsburg­er zijn. Als Trump doorzet met zijn presidenti­eel besluit, zal het uiteindeli­jk de rechterlij­ke macht zijn die de eindbeslis­sing moet nemen, zeggen Amerikaans­e juristen.

 ?? Foto RTE ?? Het zal nog weken duren voor de migranten echt de Amerikaans­e grens bereiken.
Foto RTE Het zal nog weken duren voor de migranten echt de Amerikaans­e grens bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium