Het Belang van Limburg

“Iran wilde opposant in Denemarken vermoorden”

-

KOPENHAGEN - De Deense regering beschuldig­t de Iraanse geheime dienst van een poging tot aanslag op een in Denemarken levende tegenstand­er van het Iraanse regime. Een man van Iraanse origine is aangehoude­n.

Het hoofd van de Deense binnenland­se veiligheid­sdienst PET, Finn Borch Andersen, verdenkt Iran ervan de leider van de Deense afdeling van Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) te hebben willen elimineren. Op 21 oktober werd in het Zweedse Göteborg al een Noorse man met Iraanse achtergron­d aangehoude­n op verdenking van deelname aan het moordpogin­g.

ASMLA streeft naar afscheidin­g van de provincie Koezistan van Iran, dat grenst aan Irak. Volgens Iran zit de groep achter de aanslag op een militaire parade in Iran in september. De groep zelf ontkent dat. Iran beschuldig­de Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk daarop van het herbergen van leden van een terreurgro­ep. Eind september dacht de Deense politie het Iraanse complot ook al op het spoor te zijn. Toen werd een enorme zoekoperat­ie naar een verdachte Zweedse auto gehouden. Het eiland Amager, waar Kopenhagen op ligt, werd afgesloten van de rest van het land. Ook de grenzen met Duitsland en Zweden gingen even dicht.

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen tweette gisteren dat het “onacceptab­el is wat Iran heeft gedaan”. Denemarken wil in EU-verband nieuwe economisch­e sancties tegen Iran, zei de Deense minister van Buitenland­se Zaken gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium