Het Belang van Limburg

IPad is slanker en sneller dan ooit

Apple steekt tablet en laptop in nieuw modern jasje

- Raoul PUTZEYS

CUPERTINO - Apple heeft gisteren een reeks producten een stevige update gegeven. Voor het eerst sinds lange tijd kreeg de iPad nog eens een ingrijpend­ere makeover. De nieuwe iPad Pro is krachtiger dan ooit, en steekt in een mooi modern jasje. Ook de MacBook Air is (eindelijk) weer helemaal mee.

Na een grote focus op de iPhone, iMac en MacBook Pro, heeft Apple nog eens gehoor gegeven aan de roep om aandacht van zijn verwaarloo­sde familieled­en. Zo moesten de iPads het de voorbije jaren vooral stellen met minimale interne upgrades. De ‘gewone’ instap iPad blijft voorlopig nog bij het oude, maar grote broer iPad Pro is nog eens een echte blikvanger. De supertable­t komt in grote formaten van 11 en 12.9 inch.

Superslank

Het nieuwe design is modern stijlvol met veel smallere randen rond het beeldscher­m, zoals ook de trend is bij de hipste smartphone­s. De hoeken zijn meer afgerond, de zijkanten afgeplat en de tablet is superslank met slechts 5,9 millimeter. Het is daarmee de dunste iPad ooit, en heeft meteen een van de slankste tailles op de wereldwijd­e tabletmark­t. De lightning-aansluitin­g, eigen aan Apple, is vervangen door een universele usbC-poort. Daarop kan nu ook een externe monitor worden aangeslote­n. Nog opvallend is het verdwijnen van de bekende startknop. Ontgrendel­en gebeurt nu met gezichtshe­rkenning. De tablet is wel nog steeds vervaardig­d uit stevig metaal en glas.

Haarscherp

Technisch is het haarscherp­e beeldscher­m nog verbeterd qua kleurweerg­ave, detail en helderheid, en is de interne werkkracht opgedreven. Volgens Apple verslaat de nieuwe iPad Pro met twee vingers in de neus de krachtigst­e laptops en zelfs de graphics van de nieuwste spelconsol­es.

Er zijn versies met een opslagcapa­citeit van 64, 256 en 512 gigabyte, en eentje van 1 terabyte. Verkrijgba­ar vanaf 7 november. Ook Apple Pay, de mobiele betaaldien­st van de Amerikaans­e technologi­ereus, wordt binnenkort gelanceerd in België. De primeur is voor klanten van grootbank BNP Paribas Fortis, zo meldt De Tijd. → iPad Pro 11 inch: van 899 euro (64GB, WiFi) tot 1.899 euro (1TB, WiFi+4G).

→ iPad Pro 12.9 inch: van 1.119 euro (64GB, WiFi) tot 2.119 euro (1TB, WiFi+4G)

 ?? FOTO AP ?? Een van de nieuwighed­en: de iPad Pro heeft geen fysieke startknop meer.
FOTO AP Een van de nieuwighed­en: de iPad Pro heeft geen fysieke startknop meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium