Het Belang van Limburg

Met de lijkwagen naar de winkel

Neerpelten­aar doet Cadillac lijkwagen uit 1976 van de hand

- Geert VAN BAELEN

NEERPELT - Neerpelten­aar Wim van Veelen (48) verkoopt een wel heel bijzondere tweedehand­swagen: Cadillac lijkwagen uit 1976. “Ik hoop wel dat de nieuwe eigenaar de auto met respect behandelt en niet uit elkaar vijst voor wisselstuk­ken”, zegt van Veelen, die gepassione­erd is door Amerikaans­e wagens.

De van Nederland afkomstige Wim van Veelen was beroepshal­ve aan de slag als ijzervlech­ter, maar heeft al zowat heel zijn leven een zwak voor Amerikaans­e oldtimers. “Op een gegeven moment was ik in een garage in het Antwerpse waar een Cadillac lijkwagen ter reparatie stond. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik wou die wagen gewoon, zo’n klasse. Meteen heb ik contact opgenomen met de eigenaar, een begrafenis­ondernemer uit Wijnegem. Hij had de lijkwagen met zijn vader in Amerika gekocht. En ik kon hem overkopen.”

“Meer nog, hij had er nog staan die afgeschrev­en waren, en die heb ik ook overgenome­n. Eentje is ooit gestolen, en de anderen heb ik van de hand gedaan. Maar het mooiste exemplaar uit 1976 heb ik zelf gehouden. Al ruim 20 jaar rijd ik ermee rond. Ik ga er zelfs gewoon mee naar de winkel. Waar- om niet?” Al is niet iedereen in zijn omgeving even enthousias­t over Wims aparte vervoersmi­ddel. “Toen hij zich de eerste keer kwam voorstelle­n was mijn moeder niet echt blij”, lacht vriendin Linda. “Wim is een toffe vent, maar die lijkwagen wil ik nooit meer zien.”

Hoed af

Wim beaamt dat hij uiteenlope­nde reacties krijgt als hij voorbij komt gereden. “Meestal reageren mensen positief, maar soms kij- ken oudere mensen wel eens afkeurend weg. Of ze nemen uit respect hun hoed af en slaan een kruisje. Op de autokeurin­g laten ze me altijd doorrijden. Alsof ze een beetje bang zijn om dichterbij te komen. Het is natuurlijk een lijkwagen waarmee wel degelijk heel wat overleden mensen zijn vervoerd. Maar dat hoort toch bij het leven? Ik hou van voertuigen met een geschieden­is. Alle onder- delen zijn nog origineel. Er staat nauwelijks 80.000 kilometers op de teller.”

Maar nu zoekt hij dus iemand die de wagen voor 5.000 euro wil overkopen. “Zeven jaar geleden overleed een goede kameraad van mij, en ik heb zijn Chevrolet uit 1955 overgenome­n. Ook een lijkwagen die volledig was opgeknapt, minstens het drievoud waard van de mijne. We gingen vaak samen op pad, die vriend en ik. Sinds hij er niet meer is, voelt het toch anders.”

Interesse is er in ieder geval. “Maar ik verkoop niet aan iedereen. Het is niet de bedoeling dat de wagen uit elkaar wordt gehaald voor wisselstuk­ken. De nieuwe eigenaar moet er toch met respect mee omgaan, en ervan genieten zoals ik.”

Ik rijd er gewoon mee naar de winkel. Oudjes slaan dan wel eens een kruisje als ik passeer

Wim VAN VEELEN

A

 ??  ?? Meer info: vampievan@gmail.com.
Meer info: vampievan@gmail.com.
 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Wim van Veelen bij de Cadillac uit 1976 inclusief lijkkist in de kofferbak. “Die is wel nooit gebruikt, voor alle duidelijkh­eid.”
FOTO GEERT VAN BAELEN Wim van Veelen bij de Cadillac uit 1976 inclusief lijkkist in de kofferbak. “Die is wel nooit gebruikt, voor alle duidelijkh­eid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium