Het Belang van Limburg

“Hij heeft me mentaal vermoord”

Voetbaltra­iner krijgt 3 jaar met uitstel voor aanranding tiener

- Geert HOUBEN

Een 41-jarige Beringenaa­r is gisteren in Hasselt veroordeel­d tot drie jaar cel met volledig uitstel voor het meermaals aanranden van een minderjari­ge jongen tussen juli 2008 en juni 2010. De man was de voetbaltra­iner en babysitter van het jonge slachtoffe­r en maakte daar gretig misbruik van. Een gerechtsde­skundige moet nu de schade bij de jongen begroten. De burgerlijk­e partijen vragen ruim 75.000 euro. “Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Het voelt niet aan als een straf”, zegt het nu meerderjar­ige slachtoffe­r.

De betichte wist het vertrouwen van de jongeman te winnen door hem te overladen met cadeautjes, hem privé-voetbaltra­iningen te geven en door hem mee te nemen naar voetbalwed­strijden. Hij beloofde de jongen zelfs om samen naar het WK in Zuid-Afrika te gaan. Maar zover kwam het niet, omdat de vader kon ingrijpen. De vriend des huizes bracht veel tijd met de minderjari­ge jongen door en had dan vrij spel.

“De psychologi­sche schade is enorm. Hij mocht ook geen contact hebben met meisjes, moest zeggen dat hij ziek was om niet mee te gaan op bosklassen… De verdachte legde volledig beslag op hem. Hij is suïcidaal en heeft een euthanasie-aanvraag ingediend”, klonk het tijdens het proces.

Sms’je

Al in 2009 stapte de vader naar de politie, omdat hij een verdacht sms’je vond in de gsm van zijn zoon. “Je bent de belangrijk­ste persoon in mijn leven. Ik zie u heel graag”, klonk de boodschap. Uiteindeli­jk werd de zaak geklasseer­d, ook al omdat de jongen uit angst geen verklaring­en durfde af te leggen. In 2016 vond het slachtoffe­r wel de moed en ging de bal aan het rollen. Zo bleek de verdachte zich ook uit te geven voor kinesist en vergreep hij zich onder meer aan de jongen toen hij zijn lies onderzocht en de ‘nodige’ massages gaf.

Rechten kwijt

Advocaat Jan Swennen stelde dat het om een perverse vriendscha­p ging. De raadsman van de dader hekelde dat in de buurt van de betichte briefjes gebust waren waarop de man met naam en toenaam als pedofiel bestempeld werd. De man, die over een blanco strafblad beschikte, krijgt uitstel van straf, op voorwaarde dat hij zich laat behandelen voor zijn seksuele problemati­ek. Wel is hij voor tien jaar zijn rechten kwijt. De man mag evenmin nog lid of vrijwillig­er zijn bij een club waar kinderen bij betrokken zijn. De proceskost­en van 920 euro zijn voor zijn rekening.

Dit voelt niet als een straf. Hij heeft me zolang misbruikt en een keer verkracht. Zo iemand hoort thuis in de gevangenis

Slachtoffe­r

Schadeverg­oeding

Op 7 maart hervat het proces over de schadeverg­oeding die de veroordeel­de schuldig is aan de burgerlijk­e partijen. Het slachtoffe­r reageert vol ontgoochel­ing op de uitspraak. “Is dit nu een straf of gerechtigh­eid? Mijn advocaat had me er al voor gewaarschu­wd. Het helpt me niet vooruit. Hij heeft me zolang misbruikt en een keer verkracht. Maar dat laatste wimpelt de rechtbank af alsof het niet waar is. Dat doet pijn. Ik moet nog een gesprek met mijn advocaat hebben voordat we beslissen om in beroep te gaan. Zo iemand hoort thuis in de gevangenis. Hij heeft mijn leven verpest en me mentaal vermoord”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium