Het Belang van Limburg

Schorsing dreigt voor Persoon

Wereldkamp­ioene kan niet plassen tijdens dopingcont­role

- Marc VERMEIREN

Delfine Persoon (33) krijgt mogelijk een gemiste dopingcont­role achter haar naam. Zondag kreeg de bokskampio­ene een controlear­ts op bezoek, maar ze slaagde er niet in te plassen. Het kan haar in het slechtste geval op een jarenlange schorsing komen te staan. “Misdadiger­s worden met meer respect behandeld”, reageerde ze.

Toen de controlear­ts zondagocht­end aanbelde, was Persoon net naar het toilet geweest. Ze kon de vereiste plas niet onmiddelli­jk produceren, waardoor de dokter haar verbood de training aan te vatten. “Die man wilde eerst zijn controle kunnen houden”, zegt Persoon, die al eerder slechte ervaringen had met de arts. “Begin al maar te drinken, snauwde hij. En als dat niet lukte, moest ik de training maar laten vallen. Over vijf weken boks ik voor de wereldtite­l. Vanuit mijn zetel kan ik me niet voorbereid­en. Maar daar had hij niet het minste begrip voor. Hij begon meteen weer ruzie te zoeken en ons uit te lachen.”

Enkelband

De jogging op het strand werd uiteindeli­jk vervangen door rondjes op de piste, zodat ze onder toezicht kon blijven. Maar plassen lukte nadien evenmin. Vervolgens vertrok de wereldkamp­ioene lichtgewic­hten naar haar werk bij de spoorwegpo­litie, terwijl de arts haar bleef vergezelle­n. Ook daar lukte een plas niet. “Voor een vrouw is dat niet zo vanzelfspr­ekend, terwijl er mensen op staan te kijken. Die man bleek echt niet voor rede vatbaar. Uiteindeli­jk is de dokter misnoegd vertrokken. Hij dreigde ermee me een gemiste controle aan te smeren. Nochtans wilde ik wel plassen, maar lukte het gewoon niet op dat moment. Als politieage­nte zie ik dat misdadiger­s met meer respect behandeld worden en dat dragers van een enkelband meer controle hebben over hun leven dan atleten.” Persoon verdedigt op 8 december in Ardooie haar WBC-wereldtite­l tegen de Canadese Sandy Tsagouris. “Ik merkte de voorbije dagen hoeveel energie dat voorval me gekost heeft. En er zal allicht een juridisch staartje volgen. Ik heb alvast een advocaat ingeschake­ld. Hoogst vervelend allemaal.”(mv) AFC TUBIZE: Defourny, Rosenthal, Garlito, Traore, Videmont, Ba (55’ Köse), Naah, Nirisarike, Lippini, Toure, Weymans

KV MECHELEN: Verrips, Swinkels, Mera, Kaya, De Camargo, Storm (69’ De Witte), Van Damme, Schoofs, Bagayoko, Lemoine, Togui (12’ Engvall (76’ Tainmont))

DOELPUNTEN: 34’ De Camargo (0-1), 37’ Engvall (0-2), 44’ Engvall (0-3)

GELE KAARTEN: 58’ Garlito

RODE KAARTEN: 72’ Touré

Delfine PERSOON

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium