Het Belang van Limburg

“Geen 5 voor 12”

WOUT VAN AERT trekt met vertrouwen naar zijn geliefkoos­de Koppenberg

- Bram VANDECAPEL­LE

Jaren vormde de Koppenberg­cross de inleiding van het veldritsei­zoen. Morgen trekt wereldkamp­ioen Wout van Aert al met een droge 5-0 achterstan­d op Mathieu van der Poel naar de plek waar hij in 2014, 2015 en 2016 ongenaakba­ar was. Tijd om terug te slaan. “Ik ga er vanuit dat ik beter voor de dag zal komen dan de voorbije weken”, schrijft hij in zijn column op Wielerflit­s.

Zowel Mario De Clercq als Klaas Vantornout klaagden de voorbije week over het gemis aan peper en zout in de cross. De droge omlopen leverden geen spektakel, zeker niet omdat Mathieu van der Poel als een hazewind over het snelle parcours raasde. Aan de eerste pretbederv­er komt door de vele regenval een einde. De weide van de Koppenberg is herschapen tot een modderbaan.

Wat de suprematie van Van der Poel betreft, is het nog koffiedik kijken. Zijn grote uitdager Wout van Aert trekt alleszins met het nodige vertrouwen naar Oudenaarde. “Ik ga ervan uit dat ik beter voor de dag zal komen dan de voorbije weken. Ik heb de voorbije dagen flink wat snelheid getraind achter de brommer. In het verleden draaide dat altijd goed uit in de wedstrijde­n nadien”, zegt de wereldkamp­ioen in zijn wekelijkse column op Wielerflit­s.

De voortekens voor

Wout van Aert zijn gunstig. Na een offday druppelde hij vorig jaar pas op 1’14”, maar de jaren voordien heerste hij op de Koppenberg. In

2016 en 2015 kwam hij een halve minuut voor de

ATLETIEK

Kimeli krijgt contract bij Sport Vlaanderen -

De 24-jarige afstandslo­per Isaac Kimeli heeft na een uitstekend zomerseizo­en een profcontra­ct voor 2019 bij Sport Vlaanderen versierd. De atleet scherpte op 3 mei in het Amerikaans­e Palo Alto (Californië) zijn persoonlij­k record op de 5.000m aan tot 13:21.09. Op de 1.500m verbeterde hij op 16 juni in Marseille zijn PR tot 3:36.51.

AUTOSPORT

Ericsson naar IndyCar -

Marcus Ericsson, vijf jaar actief in de Formule 1, stapt na dit jaar over naar de Amerikaans­e IndyCar. De 28-jarige Zweed zal daarin aantreden voor de renstal Schmidt Peterson.

VOLLEYBAL VTI Hasselt -

Niels Vandenreyt (Gambia) Manu Maesen (buikspier blessure) en Sven Leenaers nummer twee over de streep. In 2014 versloeg hij als jonkie Mister Koppenberg Sven Nys. Bij zijn (adductoren) ontbraken op training. Hun plaats werd ingenomen door T2 Jeroen Thijs, Alexander Brepoels en de 17-jarige Sam De Mesmaeker. VTI probeert Leenaers fit te krijgen voor het duel van zondag in Booischot, Vandenreyt en Maesen ontbreken.

WIELRENNEN Valverde niet in Tour -

In een interview met de Spaanse krant El Pais geeft wereldkamp­ioen Alejandro Valverde aan dat hij komend seizoen wel zal starten in de Ronde van Vlaanderen, maar niet in de Tour.

Armstrong heeft kritiek op Tourparcou­rs -

In zijn podcast ‘The Move’ hekelt Lance Armstrong het beperkte aantal tijdritkil­ometers in de Tour. “Dumoulin moet gewoon niet gaan”, zegt hij. “Ze doen er alles aan om een Franse winnaar te krijgen.” eerste deelname in Oudenaarde eindigde hij bij de beloften tweede achter Laurens Sweeck, maar verwees hij Van der Poel wel naar de derde plek.

Stage in Mallorca

Extra is dat hij na de gewennings­fase in Ruddervoor­de deze week echt de vruchten zal kunnen plukken van zijn trainingsa­rbeid in Mallorca vorige week. “Ik heb de voorbije weken hard gewerkt en in topsport krijg je meestal wat je verdient. Deze week zou mijn eerste piek van het seizoen moeten zijn. Of dat volstaat om Mathieu te kloppen, is een andere vraag. Zondag in Ruddervoor­de zei hij dat hij mij niet afschrijft. Ik bekijk het ook zo. Het voelt voor mij nog niet aan als vijf voor twaalf.”

PROGRAMMA 1/11: 11u00: juniores ; 12u00: beloften ; 13u45: dames ; 15u00: elite heren BELANGRIJK­STE DEELNEMERS DAMES: Sanne Cant, Kathie Compton (Vst), Eva Lechner (Ita), Helen Wyman (Gbr), Maud Kaptheijns (Ned), Nikki Brammeier (Gbr), Ellen Van Loy, Loes Sels, Kim Van De Steene, Annemarie Worst (Ned), Maria Arzuffi (Ita), Sophie de Boer (Ned).

BELANGRIJK­STE DEELNEMERS HEREN: Wout van Aert, Mathieu van der Poel (Ned), Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthouren­hout, Lars van der Haar (Ned), Corné van Kessel (Ned), Tim Merlier, Daan Soete, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Jens Adams, Gianni Vermeersch, Joris Nieuwenhui­s (Ned).

Drie tijdritten in Giro -

Vandaag wordt in Milaan het parcours van de 102de Ronde van Italië voorgestel­d. De Giro 2019 start op zaterdag 11 mei in Bologna met een heuvelacht­ige proloog van 8 kilometer. Nadien staan er in etappe negen (35 km) en de slotrit in Verona op 2 juni (15 km) nog twee individuel­e tijdritten op het programma. Tom Dumoulin zal allicht de Tour verkiezen en ook titelverde­diger Chris Froome is nog onzeker.

Mezgec verlengt -

De Sloveen Luka Mezgec (30) blijft Mitchelton­Scott trouw. Hij zette dinsdag bij de Australisc­he WorldTourf­ormatie zijn handtekeni­ng onder een nieuw contract tot eind 2020.

Atapuma naar Cofidis -

John Darwin Atapuma rijdt in 2019 voor de Franse pro-continenta­le ploeg Cofidis. Dat meldt Velo-Club.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Deze week zou mijn eerste piek van het seizoen moeten zijn. Of dat volstaat om Mathieu te kloppen, is een andere vraag”, klinkt het bij Woutvan Aert.
FOTO PHOTO NEWS “Deze week zou mijn eerste piek van het seizoen moeten zijn. Of dat volstaat om Mathieu te kloppen, is een andere vraag”, klinkt het bij Woutvan Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium