Het Belang van Limburg

“Onze leverancie­rs zien meer brood in Maastricht”

Hasseltse handelaars kiezen voor nieuwe zaak in Maastricht

- Dirk JACOBS

Twee Hasseltse winkelzake­n, Les Soeurs en Eddy Heleven, openen een nieuwe winkel in Maastricht. De winkels in de Hasseltse Kapelstraa­t en Diesterstr­aat blijven wel bestaan, maar de ondernemer­s hekelen het winkelklim­aat in Hasselt. “In Maastricht is er meer beleving en vooral de laatavondo­pening op donderdag en de vaste zondagopen­ing maken het verschil. In Hasselt is er nog één topdag, op zaterdag, maar in Maastricht is het van donderdag tot en met zondag top, een heel verschil”, klink het.

“Dat we nu ook in Maastricht aan de slag gaan, heeft verschille­nde redenen”, zegt Clio Hendrickx die samen met zussen Kay en Julie ‘Les Soeurs’ vormt. “De belangrijk­ste is dat we heel veel klanten uit het Maasland hebben, die veel meer op Maastricht dan Hasselt gericht zijn. Maar natuurlijk ook het feit dat Maastricht na Amsterdam de tweede winkelstad van Nederland is, waar een enorme dynamiek heerst. Dit brengt ons meteen dichter bij onze droom om de Benelux-markt de komende vijf jaar te verrijken met tien Les Soeurs stores onder eigen beheer.” Maastricht is voor Les Soeurs de vierde winkel in amper twee jaar tijd. Wie er een kijkje wil nemen, kan nu al terecht Achter het Vleeshuis 3, pal in de binnenstad. “Voorlopig tot eindejaar in pop-upversie, maar de huurafspra­ak ligt al vast. Voor alle duidelijkh­eid: onze roots gaan we nooit verloochen­en, in Hasselt blijven we. Maar er mag inderdaad wel eens wat veranderen.”

Europabeke­r

Juwelier Eddy Heleven opent nu donderdag in de Stokstraat zijn winkel in Maastricht. En tegelijk sluit de oudste van zijn twee zaken in Hasselt de deuren. “Nadja blijft in Hasselt en is er op zondag voor ons gezin. Ik ben er op maandag en ben de rest van de week in Maastricht”, zegt Heleven. “Onze leverancie­rs hebben markstudie­s gedaan en stelden Maastricht voor. Ik kreeg meteen de centrumman­ager op bezoek. ‘U weet toch dat we op Allerheili­gen open zijn van 10 tot 21 uur?’ Ja, precies daarom maakten we de overstap. We gaan van Belgische topklasse naar een stevige Europabeke­r. Ik ga boze gezichten krijgen, maar misschien worden ook wel een aantal handelaars hier in Hasselt wakkergesc­hud. Vroeger telde je hier in de Kapelstraa­t de Duitse en Nederlands­e luxewagens en nummerplat­en. Die winkelen nu in Maastricht en Dusseldorf. En toch zijn de huurprijze­n er vergelijkb­aar.”

Nauwelijks leegstand

“Of ik besef dat sommigen denken dat ik uit België wil vluchten na de mindere jaren? Uit Hasselt vertrekken we nooit, is dat duidelijk genoeg? Maar de mensen die me uit de miserie hebben geholpen, zien meer brood in Maastricht. Die stad leeft, er staan nauwelijks panden leeg. Weet je dat ze er Primark geweigerd hebben voor Hudson Bay? Dat heeft ons echt over de streep getrokken. Het niveau hoog houden, dat is wat ze daar nastreven. Hoeft het dan te verbazen dat vanaf Bilzen en Genk, iedereen op Maastricht gericht is?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium