Het Belang van Limburg

Warme muziek op begraafpla­atsen

Reveil doorbreekt stilte op twaalf Limburgse kerkhoven

- Johnny GEURTS

Ook dit jaar breng het non-profitproj­ect Reveil tijdens Allerheili­gen mensen dichter bij elkaar. “In 103 gemeenten in Vlaanderen en op twaalf begraafpla­atsen in Limburg geven woordkunst­enaars en artiesten tussen 17 en 18 uur een sereen akoestisch concert. Hiermee willen we de stilte op zo veel mogelijk begraafpla­atsen doorbreken”, zegt Lies Cattersel van Reveil.

“Vorig jaar schreven 70 gemeenten zich in, dit jaar is dat aantal gestegen naar 103. We merken dat de bezoekers telkens zeer positief reageren op de performanc­es. Veel mensen hebben behoefte aan diepgang en een manier om de stilte en kilte op het kerkhof te doorbreken”, zegt Cattersel. In Limburg staan morgen op twaalf begraafpla­atsen korte muzikale momenten gepland, maar ook woordkunst­enaars staan klaar met verhalen en gedichten bij het vallen van de avond. Aan bezoekers wordt gevraagd om een kaarsje of lampje mee te brengen. Reveil vindt plaats op de begraafpla­atsen van Kermt en Kiewit, Waterschei, As, Sint-Truiden, Zichen, Martenslin­de, Neerpelt, Neeroetere­n, Opoeteren, Lommel en Waterschei. “Er zijn ook een aantal gemeenten waar bijvoorbee­ld de heemkundek­ring, de bibliothee­k of lokale kunstenaar­s op eigen initiatief een warm moment inlassen gebaseerd op verlies, rouw en hoop. Dus het aantal gemeenten zal nog toenemen”, aldus Reveil.

In Bilzen nam heemkring Lin in het Groen samen met Erfgoed Haspengouw het voortouw om een muzikaal moment in te lassen op de begraafpla­ats van Martenslin­de. “Ik ga samen met mijn dochter Carmen enkele aangepaste luisterlie­djes brengen net na de misviering bij de zegening van de graven. We hopen zo een warme gloed te verspreide­n over de begraafpla­ats”, zegt Jeannine Vanherle.

Op de begraafpla­ats van Waterschei brengt Reveil de verschille­nde geloofsgem­eenschappe­n samen. “Er zullen teksten uit de Bijbel afgewissel­d worden met verzen uit de Koran, op hun beurt afgewissel­d met muzikale intermezzo’s door de brasspopba­nd Zinger. Dit is zonder meer een uniek gebeuren”, aldus verbinding­sambtenaar Ahmet Arkan. “De imam en priester Tjeu staan zij aan zij. De rode draad is het verhaal over de mijnwerker­s, gebracht door zowel christelij­ke als moslimspre­kers. De moslimgeme­enschap brengt op de begraafpla­ats twee verzen uit de Koran en enkele filosofisc­he teksten over leven en dood.”

Volgend voorjaar vinden de verschille­nde religies elkaar opnieuw bij de realisatie van een virtuele tour langs alle gebedshuiz­en in Genk.

 ?? FOTO JOGE ?? In Martenslin­de brengt Jeannine Vanherle morgen aangepaste luisterlie­djes op de begraafpla­ats aan de kerk.
FOTO JOGE In Martenslin­de brengt Jeannine Vanherle morgen aangepaste luisterlie­djes op de begraafpla­ats aan de kerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium