Het Belang van Limburg

De dubbelgang­er van Stijn Meuris

Op 24 november begint Stijn Meuris (53) aan een nieuwe tournee - zijn derde ondertusse­n al - als conferenci­er.

- Jo SMEETS

In het bizarre promofilmp­je van ‘Tirade 3 – In Blind Vertrouwen’ laat hij zichzelf vertolken door dubbelgang­er Koen Van den Broeck (40). “Eerst wilde ik liever met Johnny Depp vergeleken worden”, zegt Koen, “maar nu kan ik er wel om lachen.” Als Koen praat, hoor je meteen dat hij een rasechte Kempenzoon is en geen Noord-Limburger, zoals Stijn Meuris. Maar zonder klank is de gelijkenis treffend. Dat dacht ook de Antwerpse gitarist Kris Delacourt toen hij Koen tegen het lijf liep op een optreden van de Australisc­he groep Radio Birdman. “Delacourt werkt blijkbaar vaak met Stijn Meuris”, zegt Koen, “en hij vertelde me iets wat ik - om het nu even zacht uit te drukken - al wel eens eerder had gehoord: dat ik sprekend op Stijn lijk. Hij vroeg me of hij een foto van me mocht nemen. Die heeft hij dan naar Stijn gestuurd en niet lang daarna kreeg ik telefoon. Of ik zin had om mee te spelen in het promofilmp­je van ‘Tirade 3’. De ondertoon van die show is: wie kan je anno 2018 nog vertrouwen? Vandaar de truc met de dubbelgang­er. Ik vond het een hele eer, want ik kan Stijn wel appreciëre­n. Als muzikant, als verteller, en nu ook als mens, want het klikte meteen en het was bijzonder interessan­t om even met hem te mogen samenwerke­n.”

Handtekeni­ng

“Zoals ik al zei, word ik vaak ‘herkend’, vooral als ik naar festivals ga”, aldus Koen. “‘Hey, zijt gij Stijn Meuris!?’ In het begin vond ik dat wel een beetje vervelend omdat ik het - hoe zal ik het zeggen - niet jaloers ben op de looks van Stijn. Met andere woorden: het was misschien toffer geweest als men mij met Johnny Depp zou vergelijke­n, maar het is wat het is, en ondertusse­n zie ik er de humor wel van in. Als ik nu word aangesprok­en, vraag ik vaak: ‘Moet je een handtekeni­ng hebben?’ Misschien moet ik, zeker nu dit spotje wordt gelanceerd, eens wat tips aan Stijn vragen, want ik weet nog niet hoe ik moet omgaan met de roem.” (lacht) Rawunse gast Koen mag dan wel onderwijze­r zijn in de lagere school, er zijn volgens hem nog meer gelijkenis­sen met Stijn Meuris. “Ook ik ben energiek, enthousias­t en altijd met iets bezig”, zegt hij. “Én ik speel muziek: ik ben de drummer van The Rawönes, een The Ramones

tribute band. Rawönes wordt uitgesprok­en als rawuns, een typische Kempense uitdrukkin­g. Ne rawunse gast betekent net zoveel als: een drukke kerel. Nu je ’t zegt, eigenlijk een beetje zoals Stijn Meuris. Want als hij geen rawunse gast is, weet ik het ook niet meer.”

(lacht)

Ik word vaak herkend als Stijn Meuris, vooral als ik naar festivals ga

Koen VAN DEN BROECK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium