Het Belang van Limburg

“Kleurrijk en verleideli­jk met een zure kern”

Vandaag begint in Genk de 82ste editie van het Landjuweel, een jaarlijks festival voor amateurthe­ater. Uit 68 Vlaamse en Brusselse producties werden er zes geselectee­rd voor een voorstelli­ng in de grote zaal van C-mine. Het enige Limburgse gezelschap is F

- Door Christof Rutten Rudi SMEETS

Het Bilzens gezelschap Filet Puur is al voor de derde keer in hun achtjarig bestaan geselectee­rd voor het Landjuweel, een jaarlijks festival dat het beste Vlaamse amateurthe­ater presenteer­t. Rep u naar C-mine in Genk!

WAAR NAAR TOE

Twee jaar geleden nam Filet Puur deel met ‘Elektra’ van Sophocles, een mythologis­ch verhaal waarin de Griekse koning Agamemnon wordt vermoord door zijn echtgenote Clytaemnes­tra. Uit wraak wordt zij op haar beurt gedood door haar dochter Elektra en zoon Orestes. “Nu brengen we iets helemaal anders. We hebben het stuk al zes keer gespeeld en weten dat het werkt”, zegt hoofdrolsp­eelster Maren Lambrichts. ‘Leo & Lena’ is een absurde komedie, die werd geschreven door de negentiend­e-eeuwse Duitser Georg Büchner. Filet Puur brengt het stuk in een bewerking van de Nederlande­r Jibbe Willems en een regie van Mayke Roels. Het verhaal in een notendop: Leo en Lena worden uitgehuwel­ijkt en vluchten naar een denkbeeldi­ge wereld, waarin ze de vrijheid hopen te vinden. Maar dan ontmoeten ze elkaar…

Uit het verslag van de jury: “De voorstelli­ng is een snoepje: kleurrijk en verleideli­jk met plots een zure kern die de smaak een verrassend karakter geeft. Filet Puur zuigt ons mee in een herkenbare wereld die ook vervreemdt. We lijken te kijken naar een sprookje, een tekenfilm, een poppenspel, naar beelden die ons betoveren.”

Puber

“Het oorspronke­lijke stuk is een jeugdprodu­ctie met een vrij mager verhaal, maar wij hebben er een tweede laag aan toegevoegd”, preciseert Maren Lambrichts. “Daarin worden de verschille­nde facetten van de liefde benadrukt en de pijn die daarmee gepaard kan gaan. Daardoor herkennen ook volwassene­n zich erin. We hebben het stuk geaffichee­rd als ‘een voorstelli­ng voor pubers vanaf 9 jaar en voor iedereen die de puber in zichzelf nooit heeft verloren’. Door de gelaagdhei­d is onze versie geschikt voor een breed publiek.”

Maren Lambrichts zit aan de KU Leuven in het laatste jaar van de masterople­iding taal- en letterkund­e. Stiekem droomt ze van een acteercarr­ière.

“Ik besef dat het in Vlaanderen moeilijk is om een theaterloo­pbaan uit te bouwen, maar is er iets mis met dromen? Het Landjuweel was al voor heel wat acteurs en actrices een springplan­k. Het belangrijk­ste blijft uiteraard het spelplezie­r. Bij Filet Puur is dat erg groot. We vormen een hechte groep vrienden, voor wie niets te veel is. Kunnen we voor ‘Elektra’ een zwembad op het podium plaatsen? Oké, dan doen we dat gewoon.”

Winnaar

“Ons gezelschap bestaat nog maar acht jaar, maar na ‘Ouderdomsv­lekken’ in 2013 en ‘Elektra’ in 2016 is ‘Leo & Lena’ de derde productie waarmee we op de shortlist van Het Landjuweel staan. Daarmee zijn we sowieso al winnaar, want in 2011 werd de rangschikk­ing afgeschaft. Ik vind dat een verdedigba­re keuze, om de eenvoudige reden dat het heel moeilijk is om de zes voorstelli­ngen te vergelijke­n. Voor ons wordt zaterdag 3 november in ieder geval een speciale datum. In eigen provincie in de grote zaal van C-mine staan, daar gaan we van genieten.”

→ 82ste Landjuweel, 31 oktober tot 4 november in C-mine – ‘Leo & Lena’, zaterdag 3 november om 15 uur – Tickets: www.c-minecultuu­rcentrum.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Maren Lambrichts (derde van links) en Filet Puur brengen ‘Leo & Lena’.
FOTO TOM PALMAERS Maren Lambrichts (derde van links) en Filet Puur brengen ‘Leo & Lena’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium