Het Belang van Limburg

Truiense DDC Company in ‘Dance as One’

- Raymond DE CONDÉ

De liefhebber­s hebben er een tijdje moeten op wachten en nu zijn er plotseling twee dansprogra­mma’s op de Vlaamse tv. Op VIER zijn twee aflevering­en van ‘Dancing With The Stars’ achter de rug. Op VTM begint

vandaag ‘Dance as One’, een heel

ander programma want daarin wordt in groep gedanst en is de belangrijk­ste voorwaarde: synchronit­eit. De DDC Company uit Sint-Truiden zit in de eerste aflevering.

Showteam

‘Dance As One’ is een coproducti­e van VTM en SBS6 en dat betekent dat Niels Destadsbad­er de Nederlands­e Nicolette van Dam als copresenta­trice heeft. In de jury zitten twee Nederlande­rs (Jan Kooijman en Timor Steffens) en één Belgische: Laurien Decibel (30) die in de V.S. heeft gedanst met Dua Lipa en En Vogue. Er werden tien Belgische en tien Nederlands­e groepen geselectee­rd. In de eerste vijf aflevering­en krijgen we telkens vier groepen te zien, waarvan er één doorgaat naar de kwartfinal­e. De DDC Company is een keurgroep van Davinia’s Dance Complex, de dansstudio in SintTruide­n die een jaar of dertig geleden werd opgericht door Siegfried Cobaro, die lang geleden te zien was in het programma ‘Video Dance’ van de VRT. Drie jaar geleden nam zijn dochter Davinia Janssens de studio over. Zij erfde de dansmicrob­e van haar vader. In 2012 was ze halve finaliste in ‘So You Think You Can Dance’. “In onze dansschool kun je cursussen volgen in zowat alle stijlen,” vertelt Davinia.

“We hebben honderden cursisten van allerlei leeftijden. Zelf dans ik al van mijn twee en een half jaar. Doordat ik later in het showteam terechtkwa­m, ben ik thuis in zowel klassiek ballet, jazz, hiphop als moderne dans. In mijn lessen geef ik mijn danspassie door. Ik vind het heerlijk om kinderen en tieners te laten genieten van choreo’s en we organisere­n heel wat optredens, wat telkens een extra motivatie is”, vertelt Davinia enthousias­t. “De DDC Company is onze elitegroep waarmee we vorig jaar en dit jaar het Belgisch kampioensc­hap

moderne dans hebben gewonnen. Elk jaar houden we audities. We maken geen onderschei­d: ook wie dit jaar tot de DDC Company behoort, moet volgend jaar opnieuw auditie doen. Zo leggen we de lat telkens hoger. Het is niet de eerste keer dat we meerwerken aan een programma van VTM. Ook voor ‘The Voice van Vlaanderen’ hebben we al dansers geleverd. Voor ‘Dance as One’ hebben we acht dansers gekozen: zeven meisjes en één jongen. Het was een enorm compliment dat we geselectee­rd werden, want van de twintig deelnemend­e groepen zijn er maar twee die zich specialise­ren in moderne dans.”

De andere Belgische crew in de eerste aflevering is The Revolution­ary uit Brussel. Zij dansen hiphop en proberen met elke choreo een boodschap te brengen en emotie op te roepen. De Nederlands­e crews zijn de Quar- terbacks uit Eindhoven, hiphoppers die eruitzien als American footballsp­elers, en Double V uit Hoorn, kampioenen van de Benelux in latin formatieda­ns.

De jury van ‘Dance as One’ beschikt over een Slomo Cam, een camera die tegen vertraagde snelheid elk asynchroon foutje blootlegt. Jan Kooijman noemt het toestel “de grootste horror waarin de dansers kunnen terechtkom­en”.

De selectie van de kwartfinal­isten gebeurt telkens in drie rondes. In de eerste ronde mogen de deelnemers muziek en choreo vrij kiezen. In een tweede fase dansen de vier groepen alle vier op hetzelfde nummer (‘This is Me’ uit de filmmusica­l ‘The Greatest Showman’). In de derde ronde moeten ze precies hetzelfde dansen als in de eerste ronde. Ze dansen dan als het ware tegen hun eigen evenbeeld.

 ?? FOTO VTM ?? De DDC Company van Davinia Janssens treedt aan in de eerste aflevering.
FOTO VTM De DDC Company van Davinia Janssens treedt aan in de eerste aflevering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium